Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Instellingen brengen minder facilitaire kosten in rekening

Het aantal mensen in zorginstellingen dat onterecht heeft bijbetaald voor zaken als het gebruik van lakens en handdoeken of een wasje doen, ligt lager dan uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) dinsdag aan de Tweede Kamer op basis van onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Instellingen brengen minder facilitaire kosten in rekening

In september 2013 kwam de Consumentenbond naar buiten met een onderzoek naar extra uitgaven voor het ‘woonklaar’ maken van woonruimte in AWBZ-instellingen. Meer dan de helft van de verzorgingshuizen zou de bewoners volgens dat onderzoek ten onrechte kosten in rekening brengen. Als voorbeeld werden speciale bedden en bed- en linnengoed genoemd die apart betaald dienden te worden.

ActiZ

Van Rijn zette de NZa aan het werk in reactie op het onderzoek van de Consumentenbond waarin sprake was van 229 meldingen. Volgens Van Rijn is in 80 procent van deze meldingen ‘zeker geen sprake van onterechte bijbetalingen.’ Eerder al liet brancheorganisatie ActiZ de extra kosten onderzoeken door bureau Advisaris. Daaruit bleek ook al dat bijbetalen minder vaak voorkwam dan de Consumentenbond signaleerde.

Duidelijkheid

De NZa wijst zorgorganisaties er wel op dat instellingen duidelijker moeten zijn over de regels voor het bijbetalen in de AWBZ. Uit een analyse door de NZa van het voorlichtingsmateriaal van zorginstellingen blijkt dat bewoners vooral beter geïnformeerd moeten worden over het eventuele bijbetalingen. Een fout in de informatie leidt volgens de NZa echter lang niet altijd tot daadwerkelijk onterechte bijbetalingen.

Waskosten

De meeste onduidelijkheden komen voor bij de kosten voor het wassen en de stoffering van de kamer. Waskosten voor lakens en handdoeken worden door de aanbieder betaald, maar er mag een bedrag in rekening gebracht worden voor het wassen van de kleding. Bij het stofferen van de kamer zorgt de aanbieder voor een basisinrichting. Wil de cliënt iets anders, dan moet er zelf voor betaald worden.

Meldingen

Bij 44 overige meldingen zijn er wel vermoedens dat bewoners ten onrechte hebben moeten betalen voor bijvoorbeeld het inrichten van hun kamer of het gebruik van lakens. Het is nu aan de zorgaanbieders om aan te tonen dat alles volgens de regels is verlopen. Zo niet, dan volgen maatregelen, aldus de bewindsman. (ANP)

1 REACTIE

  1. Een opvallend artikel zo midden in de transitie van wonen en zorg scheiden. Vanuit oude reguliere model betaalt de verblijfsinstelling alle woon- en leefgelden terwijl het nieuwe model er steeds meer vanuit gaat dat burgers, die zo mogen we hopen kunnen blijven wonen in hetzelfde gebouw (voormalige intramurale zorgcentrum) maar dan gewoon hun eigen huur en leefkosten betalen. Vanuit burger zou dat moeten kunnen. Uitdaging is aan de zorginstelling om juridisch een heel goed onderscheid te maken in een nieuw businessmodel waarin aansprakelijkheid voor wonen/service en zorg geheel gescheiden is en wonen/service privaat is ondergebracht. Zie voor meer informatie -transitiedraaiboekwonenvanzorgonderscheiden-

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.