Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Update: Zorgpremie wordt inkomensafhankelijk

Mark van Dorresteijn
De maandelijkse zorgpremie en de hoogte van het eigen risico worden inkomensafhankelijk geheven. De zorgtoeslag wordt in 2014 afgeschaft. Dat melden Haagse bronnen in het Financieele Dagblad en op RTL Nieuws.
Update: Zorgpremie wordt inkomensafhankelijk

VVD en PvdA hebben vorige week het akkoord gesloten. In totaal hebben de partijen bezuinigingen van ruim 15 miljard euro netto voor ogen. Het Centraal Planbureau (CPB) is aan het rekenen geslagen, om de financiële gevolgen van de plannen van beide partijen in kaart te brengen.

Zorgtoeslag

VVD en PvdA willen de zorgtoeslag volledig afschaffen in 2014. De toeslag wordt overbodig op het moment dat de ziektekostenpremies inkomensafhankelijk worden, stellen bronnen rond de kabinetsformatie tegenover het ANP. Afschaffen van de zorgtoeslag levert 4,5 miljard euro op. Dat bedrag wordt volledig teruggegeven aan de burger via een verlaging van de derde schijf in de inkomensbelasting van 42 naar 38 procent, eveneens per 2014.

Tegemoetkoming

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag die in 2006 met het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd als tegemoetkoming in de zorgkosten. Ongeveer 5 miljoen Nederlanders ontvangen een toeslag die afhankelijk is van het eigen inkomen.

Hogere premie bij ongezond gedrag

Zorgprofessionals en zorgmanagers vinden zelf dat een ongezonde leefstijl mag worden vertaald in een hogere ziektekostenpremie, zo blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Arts en Auto en Zorgvisie. De uitkomst is opmerkelijk omdat zorgprofessionals en zorgmanagers traditiegetrouw groot belang hechten aan de solidariteit tussen zieke en gezonde mensen. En aandoeningen als gevolg van een ongezonde leefstijl, zoals roken, te veel alcohol drinken en te veel eten werden beschouwd als een aandoening en niet het gevolg van een vrije keus. Onder druk van steeds verder oplopende kosten in de zorg en de aanstormende dubbele vergrijzing, lijkt in deze overtuiging een kentering gekomen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

18 REACTIES

  1. Ja die rutten en samson denken alleen aan hun eigen portemonnee en die van de vvd-er. de starters, jong professionals, etc. Het hardwerkende volk, dat mag gaan betalen. ze zouden eens moeten kijken wat iemand op de bankrekening heeft staan en die laten betalen. Alle miljonairs met geld op de rekening en geen WERK inkomsten. Te hypocriet voor woorden dat een zoontje van miljonairs een aanvullende beurs krijgt, en dat hun maar 20,- per maand zorgpremie gaan betalen?! en ondertussen relaxen in het bubbelbad en op de tennisbaan.
    Ik weet het wel, met deze regeling kan het niet uit om 5 a 6 dagen in de week te werken. Dus zeg ik een 2e baan op en ga ik er maar 4 werken. Ik hou netto 200,- in de maand meer over dan de stratenmaker op de hoek. Heb ik 8jr voor gestudeerd! maar in ruil daarvoor krijg ik geen zorgtoeslag en huursubsidie. Kortom met minder werken hou ik netto net zo veel over en meer vrije tijd! . Maar dat was vast niet de bedoeling of wel Rutte?

  2. Lees alle reacties
  3. dit nieuwe kabinet maakt nederland helemaal kapot
    we moeten de economie weer
    aan de gang krijgen in 2013
    maar wat gaat er gebeuren
    in 2014 met scheef wonnen
    de nieuwe zorgwet het
    pensioen dus de mensen houden
    weer het geld vast en kopen
    niets dus meer werkelozen
    en ga zo maar door
    dan moeten we binnen kort
    aan de grieken hulp vragen
    maar die hebben ons geld
    zeer zeker al opgemaakt

  4. Wat voor zin heeft het nog om in Nederland je kop boven het maaiveld uit te steken. Hard geleerd en keihard gewerkt om net boven modaal uit te komen. Vervolgens wordt alles weer afgenomen door de rooie rakkers. Progressief belastingstelsel, huurtoeslag en subsidies voor lagere inkomens en vervolgens ook nog de lasten inkomensafhankelijk maken. Verhuizen naar Bels is een zeer interessante optie geworden.

  5. Vreemd, toen het Zienfonds er nog was betaalde ik 65 gulden per maand. Nu, een paar jaar later wordt dit ruim 200 euro terwijl de inkomens nauwelijks gestegen zijn. Wat de overheid misschien eens moet leren is dat het geld een keer op is. Als gemiddelde belastingbetaler weet iedereen dat als zijn portemonnee leeg is er de rest van de maand geen eten is. De overheid redeneerd heel anders, als het geld op is verhogen we gewoon iets. De auto kon niet meer die is al maximaal uitgezogen, dus wordt het de zorg.
    Jammer dat de burgers zo in de steek worden gelaten en onze zuur verdiende geld wordt doorgesluisd naar het buitenland.

  6. de premie berekening wordt daar ook rekening gehouden als een van de twee in het buitenland werkt en daar verzekerd is en geen recht heef op de belasting voordeel telt zijn inkomen dan niet bij de berekening en de regering moet zich zelf eens bij de nues pakken waar halen deze mensen het recht vandaan om zelf geen pensioen bijdragen te betalen en wel hele dikke pensioenen op te strijken

  7. ik ben het niet eens om ongezond leven te straffen met extra zorgpremie. Want ”gezond” sporten en daar allerlei knieproblemen van te krijgen wie betaald dat dan de werkgever is daarvan ook de dupe. Roken en drinken is nog redelijk maar te dik zijn heeft vele oorzaken, wie bepaald dan wat ongezond is. Niet eten of eten uitspugen is ook ongezond, stress door werk geeft gezondheidsproblemen etc etc, Ongezond is dus een hellend vlak waarop we ons niet moeten begeven.

  8. Anna, die krijgen een langere premie in het 2e deel. Het 2e deel wordt inkomens afhankelijk, ofwel met andere woorden, je zal waarschijnlijk pas meer gaan betalen als je in deze schaal zit.
    Het grappige vind ik alleen dat ze die hypotheekrente aftrek ook met deze inkomensbelasting willen compenseren. Ik vraag me echt af hoeveel ze willen blijven compenseren met die paar procent……

  9. Ben zeer benieuwd of Hans Spekman en alle PvdA leden wel accoord gaan met onzalige plannen bekokstooft door deze partijen. inderdaad hoe willen ze dit berekenen, Heel veel laag betaalde Nederlanders bereiken de belastingschijf van 42 procent niet eens? hoezo dit dan compenseren, of zie ik wat over het hoofd. Wie kan mij dit uitleggen?

  10. Hoezo volledig teruggeven aan de burger via verlaging van de inkomstenbelasting van de derde schijf !!!! Met mijn inkomsten kom ik niet (en velen niet) in de derde schijf. Dus waar blijft die compensatie dan van de zorgtoeslag voor ons??? Hebben ze daar ook aan gedacht?

  11. De nominale premie was juist zo hoog gemaakt omdat dan de concurrentie tussen verzekeraars onderling vorm zou kunnen krijgen. Een premie verschil van 10% op 1200 euro is voor burgers aantrekkelijker dan 10% van 600 euro. Voor welk bedrag komt een burger zijn luie stoel nog uit?
    Er was al geen concurrentie tussen de verzekeraars en met deze wijziging in de Zvw wordt de concurrentie helemaal uitgebannen. Private verzekeraars gaan in Nederland als een soort ziekenfonds fungeren, maar dan wel met een reserve van 12 miljard euro en vallend onder de bancaire CAO; geen ambtelijke loonschalen voor bestuurders en werknemers van zorgverzekeraars.
    En ze blijven de macht houden; verzekeraars mogen alles zegt de NZa.
    De champagne flessen zijn bij bekend worden van dit nieuws ontkurkt bij VVD en ZN/ZN-leden.
    Hoe dom kan de PvdA zijn en blijven?

  12. Domme Jaap. Jouw zorgkosten zitten in de laatste levensjaren, normaal gesproken. Dan kom je met die 6.000 niet uit en ben je blij dat anderen aan jouw kosten bijdragen. Dat heet solidariteit, net als het (gepast) meebetalen aan de ellende van anderen. Die overigens zelf nog altijd het meeste bijdragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.