Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zbc’s financieel in zwaar weer

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Circa tweederde van de zelfstandige behandelcentra (zbc’s) heeft nog steeds geen contract met zorgverzekeraars. Zbc's zijn daardoor sinds 1 januari verstoken van inkomsten, verklaart Marijn Lamers van brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).
Zbc’s financieel in zwaar weer

Zbc’s hebben contracten met zorgverzekeraars nodig om de geleverde zorg te kunnen declareren. Zbc’s die geen contract hebben zijn daardoor ze al sinds januari verstoken van inkomsten. ‘Om de huur en hun personeel te betalen moeten zbc’s geld lenen bij banken. Maar dat is in deze tijd niet makkelijk. Banken vragen hoge rentes’, zegt Marijn Lamers van brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). ‘Het water stijgt de zbc’s tot aan de lippen. Ze zitten met de handen in het haar. Ze zijn de wanhoop nabij. We hebben verzekeraars opgeroepen om voor 1 juni uitsluitsel te geven.’

Zorgverzekeraars behoedzaam

De onderhandelingen verlopen moeizaam door het akkoord dat demissionair minister Edith Schippers eind 2010 heeft gesloten met de ziekenhuizen. Schippers maakt zorgverzekeraars verantwoordelijk gemaakt voor budgetoverschrijdingen, terwijl de groeiruimte de facto nul. Dat maakt verzekeraars voorzichtig bij het afspreken van contracten. Daarnaast is er onduidelijkheid over de prijzen door de invoering van DOT (dbc’s op weg naar transparantie).

Achmea klaar met zbc’s

De meeste zorgverzekeraars hebben eerst zaken gedaan met ziekenhuizen, omdat die de bulk van de zorg leveren. Pas daarna zijn ze gaan praten met zbc’s. Alleen Achmea heeft de onderhandelingen met ruim 200 klinieken bijna afgerond. Die vertegenwoordigen drie procent van de ziekenhuiszorg van Achmea. ‘We zijn rond met 95 procent van zbc’s’, verklaart woordvoerster Christine Rompa. Achmea wil niet zeggen of zbc’s omzet kwijtraken. ‘De afspraken vallen binnen het binnen onderhandelingsakkoord. Sommige zbc’s krijgen er iets bij, bij andere gaat er wat vanaf.’

Bevoorschotten zbc’s

Ziekenhuizen die in geldproblemen raken kunnen bij zorgverzekeraars aankloppen om te vragen of ze gedurende de onderhandelingen geld voorschieten, in vakjargon ‘bevoorschotten’. Bij zbc’s zijn zorgverzekeraars veel terughoudender met bevoorschotten, stelt Lamers. Verzekeraar Coöperatie VGZ herkent zich niet in dat beeld. ‘Zbc’s kunnen zich tot ons wenden als ze in financiële nood verkeren. Dan zoeken we samen naar een oplossing.’ (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Zbc’s krijgen 15 miljoen minder van VWS

Zbc’s: de andere kant van de medaille

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat komt daar aan? Een aap? Een UFO? Een mens? Superman?
    ZKN zag de bui al aankomen en heeft al maatregelen genomen.
    Wie is er beter in staat om op Polderwijze de zaak in goede banen te leiden, tegen een marktconforme vergoeding, dan Hans Wiegel, de voormalige directeur van ZN!
    Zelfstandige Klinieken Nederland kiest Hans Wiegel als adviseur
    Zorgverzekeraars
    Geplaatst op maandag 14 mei 2012 0 reacties print Zelfstandige Klinieken Nederland gaat gebruik maken van de brede kennis van Hans Wiegel op het terrein van de zorg.

    Hij wordt adviseur van het Bestuur van ZKN.

    Steeds meer Nederlanders hebben door de hoge kwaliteit en service graad een voorkeur voor behandeling in een kliniek boven een ziekenhuis. Klinieken werken ook met lagere kosten en kunnen bij voldoende contractering door zorgverzekeraars een belangrijke bijdrage leveren aan besparingen op de overheidsuitgaven.

    Het Bestuur van ZKN heeft Hans Wiegel gevraagd om zijn ruime bestuurlijke ervaring en zijn goede contacten met de overheid en de zorgverzekeraars.

    Hans Wiegel was tot 1 februari voorzitter van de koepel van zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
    Share on printShare on hyvesShare on facebookShare on twitterMore Sharing Services

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.