Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Integrale zorg laat nog geen winst zien

Redacteur KinderopvangTotaal
Integrale bekostiging van de zorg voor chronische ziekten is een vliegwiel om de organisatie in de eerstelijns zorg te versterken. Dat vindt de Evaluatiecommissie Integrale Bekostiging in een advies aan de minister. De overgang naar het nieuwe systeem van zorgbekostiging loopt tot eind 2012, maar laat nog geen duidelijke winst zien.
Integrale zorg laat nog geen winst zien

Er valt nog veel te verbeteren op het gebied van zorginkoop van verzekeraars, transparantie en borging van kwaliteit van de zorg. De mogelijkheid van integrale zorg voor patiënten met diabetes, COPD en vasculaire problemen, heeft – nog – niet geleid tot lagere kosten en meer kwaliteit. Dat is de conclusie van de Evaluatiecommissie Integrale Bekostiging (EIB) in haar eindrapport aan minister Schippers. Niettemin adviseert de commissie dat integrale bekostiging van de zorg verder moet gaan, wel onder scherpe voorwaarden.

Landelijk netwerk

Sinds 2012 is het mogelijk voor zorgverzekeraars om de zorg aan patiënten met diabetes, COPD en vasculaire problemen integraal te bekostigen. Door de totale zorg onder één verantwoordelijkheid te brengen, zouden patiënten betere zorg krijgen, die ook goedkoper is. Er is een landelijk dekkend netwerk van zorggroepen ontstaan. Dat zijn meestal regionaal georganiseerde groepen van huisartsen, die andere zorgverleners ‘subcontracteren’. De zorggroepen zijn belast met de coördinatie van de zorg en regelen de betaling aan de verschillende zorgverleners.

Nederlandse Zorgautoriteit

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft ook een advies aan de minister gestuurd. Een van de knelpunten volgens de NZa is de centrale plaats die de huisarts in het zorgstelsel inneemt, ook terugkomt in de huidige bekostiging. Geïntegreerde zorg speelt daardoor op dit moment een ondergeschikte rol. Volgens de NZa is een omslag in het denken nodig over registratie van zorg: zorgvuldige registratie is geen administratieve last, maar een essentieel onderdeel van goede zorg.

Vliegwiel

De integrale bekostiging moet wel voortgaan, vindt de commissie. Omdat dit ‘een goed vliegwiel is om de organisatie van de eerste lijn te versterken.’ Verder verwacht de commissie meer effect van integrale bekostiging als ‘er strakker wordt gestuurd door verzekeraars en overheid op de prestatie en organisatie van zorggroepen. Verzekeraars moeten ook actief sturen op de kosten in de tweede lijn, om de winst van de verschuiving van zorg naar de eerste lijn te verzilveren.’ Ook moeten patiënten veel meer bij de vormgeving van de zorgverlening worden betrokken.

Uitbreiden

De commissie vindt ondanks de huidige “gebreken” van het systeem van integrale bekostiging, dat dit een tussenstap is naar, wat zij noemt: “populatiegerichte bekostiging”. Daarmee doelt de commissie op ‘bekostiging die integraal gericht is op het niveau van patiënten.’ Daarbij zitten ook preventie en tweedelijns zorg. De EIB vindt dan ook dat de integrale bekostiging kan worden uitgebreid met meer vormen van zorg. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Nictiz ontwikkelt met NAD standaarden voor integrale zorgver…

NZa breidt integrale bekostiging en ketenzorg uit

Zorginstellingen missen integrale IT-voorziening voor zorgta…

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.