Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ANT: ‘Markscans NZa ondeugdelijk’

De rapportages van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het experiment met vrije tandartstarieven waren ondeugdelijk en misleidend. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).
ANT: ‘Markscans NZa ondeugdelijk’
Foto: ANP - Nils van Hout

Conclusie van het onderzoek van bureau Milliman is dat het besluit van de NZa om in 2012 met het experiment voor vrije tandartstarieven te stoppen voorbarig was. ‘Berekeningen tonen glashelder aan dat tandartsen in 2012 slechts een inflatiecorrectie hebben doorgevoerd’, schrijft ANT in haar persverklaring. ‘Prijsstijgingen door tandartsen van meer dan tien procent, zoals gecommuniceerd in de marktscans van de NZa, blijken niet alleen onjuist, maar bovendien gebaseerd op methodologische tekortkomingen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de prijsstijgingen vooral zijn veroorzaakt door factoren die niet het gevolg zijn van de invoering van de vrije prijsvorming, maar van systeemwijzigingen door de NZa zelf.’

WOB-verzoek

Met gegevens verkregen op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) heeft ANT aan Milliman opdracht gegeven om de marktscans van de NZa onder de loep te nemen. Milliman is wereldwijd één van de grootste onafhankelijke consultancybureaus op het gebied van actuarieel onderzoek, onder andere in de zorg. ‘De NZa en de politiek wilden veel te snel resultaten en hebben zich laten leiden door een tunnelvisie met alle kwalijke gevolgen van dien’, stelt ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes.

Rapport

Uit het Milliman-rapport blijkt dat tandartsen in 2012 slechts een inflatiecorrectie van bijna 3 procent hebben doorgevoerd bij het vaststellen van de vrije tarieven, lager dan de door de NZa voorgenomen indexatie dat jaar. De rest van de vermeende prijsstijging is vrijwel geheel terug te voeren op maatregelen door de NZa zelf. Belangrijke oorzaak is de introductie van een nieuw prestatiesysteem door de NZa. De behandelingen werden opnieuw ingedeeld, waarbij 480 declaratiecodes zijn teruggebracht tot 180 geclusterde codes. Maximaal 3 procent prijsstijging kan worden toegerekend aan deze overgang naar nieuwe prestatiecodes, waarvoor de NZa verzuimd heeft een conversietabel en referentietarieven beschikbaar te maken voor tandartsen. Ook is de NZa niet in staat gebleken om op correcte wijze de referentietarieven 2011 te berekenen. Conclusie is dan ook dat van prijsopdrijving door tandartsen geen sprake is geweest.

NZa

De NZa laat bij monde van woordvoerder Natasja Wijnbeek weten dat het op basis van alle bekende gegevens over alle behandelingen heeft onderzocht wat de gemiddelde prijsstijging was voor tandartsklanten in 2012. ‘Die uitkomst van 10,7 procent gemiddelde stijging staat buiten kijf. Dat is het antwoord op de vraag die de minister ons heeft gesteld. We zeggen hier niets mee over het handelen van tandartsen.’



Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.