Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belang van inkoop in de zorg neemt toe

Mark van Dorresteijn
Ondanks de druk van toenemende bezuinigingen stijgen in 2012 de inkoopuitgaven in de zorg met 6,6 procent naar 24,1 miljard euro. Dat is sterker dan de totale bedrijfslasten, die met 6,3 procent omhoog gaan. Het belang van inkoop neemt dus toe, meent Intrakoop.
Belang van inkoop in de zorg neemt toe

Intrakoop baseert zich op een analyse van 271 jaarverslagen van zorginstellingen. De analyse is uitgevoerd in samenwerking met Verstegen accountants en adviseurs.

Meer geld voor zorg aan cliënten

De totale kosten voor zorginkoop nemen in 2012 toe tot ruim 17,3 miljard ten opzichte van 16 miljard in 2011. Deze stijging van 8,1 procent is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de hogere patiënt- en bewonersgebonden kosten. Gemiddeld gezien geeft de hele zorgsector  12,5 procent meer geld uit aan cliënten. De gehandicaptenzorg spant de kroon, met een stijging van ruim 22 procent. Voor een belangrijk deel is dat het gevolg van de toenemende gemiddelde zorgzwaarte in deze sector. Ziekenhuizen zitten met een stijging van 12,5 procent aan kosten op het gemiddelde, gevolgd door de VVT-sector met 11 procent. In de ggz-sector nemen de kosten het minst toe met 8,6 procent.

Dalende voedingskosten in ziekenhuizen en ggz

Over de hele zorgsector bekeken, nemen de kosten voor voedingsmiddelen en hotelmatige kosten met 2,6 procent toe en dat is volgens Intrakoop in lijn met de inflatie (2,9 procent). De verschillen per deelsector zijn daarentegen groot. In de gehandicaptenzorg nemen de voedingskosten met 5,6 procent toe en in de VVT-sector met 4,2 procent. In de ziekenhuizen en ggz daalt het juist: hotelmatige kosten met 2,4 procent en voedingsmiddelen met 0,4 procent.

Energiekosten kunnen omlaag

De energiekosten gaan in 2012 aanzienlijk omhoog, van 490 miljoen naar 569 (16 procent). Dit komt vooral door de strenge winter. Het aantal zogenaamde graaddagen lag 10 procent hoger dan in 2011, waardoor er ook ongeveer 10 procent meer aardgas nodig was. Aan de andere kant veroorzaakte de warme zomer een behoorlijke stijging van het elektriciteitsverbruik in verband met koelinstallaties. Bovendien ging de energiebelasting met 6 procent omhoog. Grote besparingen op energiekosten zijn te realiseren met gedragsverandering en investeren in de juiste technieken. TNO en Agentschap NL hebben becijferd dat de zorg zo maar liefst 115 miljoen kan besparen. Dat komt overeen met ongeveer 12 procent van alle energieuitgaven, concludeert Intrakoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.