Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Winstuitkering ziekenhuizen uitgesteld

Minister Schippers (VWS) heeft op de valreep het debat over winstuitkeringen in de ziekenhuiszorg uitgesteld. De minister bood de Kamer haar excuses aan voor de ‘late verwittiging’. Naar eigen zeggen is ze tot de conclusie gekomen dat het huidige wetsvoorstel aangepast moet worden, aldus NRC Handelsblad.
Winstuitkering ziekenhuizen uitgesteld
Foto: VWS

Eerder meldde NRC Handelsblad dat de minister met haar plannen op een verwerping in de senaat afstevent. Partijen als het CDA, PVV, ChristenUnie en Groenlinks zijn fel tegenstander van het plan om het verbod op te heffen voor ziekenhuizen om winst uit te keren.

Nader onderzoek

Schippers schrijft de Tweede Kamer dat ze tot de conclusie gekomen is ‘dat onderdelen van het wetsvoorstel nog nader moeten worden onderzocht’. Zij suggereert dat ze nog beter wil waarborgen dat de wetswijziging niet tot kortetermijngewin in de zorg leidt, zoals de oppositie vreest. In het eerste kabinet-Rutte werkte Schippers ook al aan een wetsvoorstel om winstuitkering voor ziekenhuizen mogelijk te maken, maar dat voorstel werd uiteindelijk niet behandeld vanwege de val van dat kabinet.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het toestaan van winstuitkeringen is ‘het begin van het einde’. Het kan een ongewenste uitwerking krijgen die lastig te corrigeren is.
    De destijds ingezette marktwerking voor de ziekenhuizen is inmiddels weer teruggevoerd naar een soort van budgettering. Ondertussen moeten ziekenhuisbestuurders nog steeds met inkopers van zorgverzekeraars jaarlijks om tafel om een zeer irritant ritueel af te werken.
    Het geheel is een lappendeken geworden waarin je nog weinig patroon kunt zien.
    Datzelfde gaat gebeuren wanneer er een meerderheid in de 1e Kamer wordt gevonden om het windtuitkeringsplan van Schippers goed te keuren.
    Het zou dan namelijk erg bijzonder worden. De zorgverzekeraars laten weten dat zij geen winsten maken, maar dat hun financiële overschotten nodig zijn om het eigen weerstandsvermogen op te vijzelen. De bestuurders van deze organisaties vallen niet onder een regeling waar ze de inkomens van de bestuurders aftoppen.
    En ziekenhuisbestuurders moeten qua inkomen terug naar een verontrustend laag niveau en worden straks door de aandeelhouders afgerekend op hun winstpercentage.
    Of worden de ziekenhuizen die winst mogen gaan uitkeren straks ook vrijgesteld van de bezoldigingsmaxima topfunctionarissen zorg- en welzijnssector?
    Alsjeblieft volksvertegenwoordigers, houd toch eens op met al die onzin!
    Ga eens structureel aan de slag met de kwaliteit.
    Maak meetbare kwaliteit onderdeel van welke toekomstige nieuwe financiële structuur dan ook.

  3. Destijds kwam het ogenschijnlijk niet goed uit door de val van het kabinet. Nu komt het nog steeds niet uit omdat het een erg slecht initiatief is.
    De PvdA was destijds een fervent tegenstander. In de kern is het een initiatief waar deze partij nog steeds tegen zou moeten zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.