Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Rekenkamer hekelt aanpak pgb-fraude

Mark van Dorresteijn
De opsporing en vervolging van pgb-fraude kost veel meer dan het oplevert. De Rekenkamer adviseert preventieve maatregelen om fraude, misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan.
Rekenkamer hekelt aanpak pgb-fraude
Foto: Stockxchng

Met het oog op de wettelijke verankering van het PGB in de Jeugdwet, de Wmo, de Zvw en de Wlz is het zeer belangrijk dat het pgb fraudebestendiger wordt en risico’s op misbruik en oneigenlijk gebruik tijdig worden ondervangen.

Kosten en opbrengsten

De minister van VWS heeft voor de opsporing van pgb-fraude voor 2013 en 2014 in totaal 30 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt dit jaar 5 miljoen euro en vanaf volgend jaar 10 miljoen euro structureel beschikbaar gesteld voor de bestrijding van zorgfraude, breder dan alleen het pgb. Uit onderzoeken van de NZa en Zorgverzekeraars Nederland blijkt dat de omvang van fraude zeer beperkt of moeilijk vast te stellen is. Zo geeft de NZa aan dat voor het PGB in 2012 1,6 miljoen euro aan bewezen fraude is vastgesteld. Onderzoek betrof echter slechts 0,08 procent van het totale budget van pgb’s. Wat de financiële omvang van de fraude voor het gehele pgb is, is niet duidelijk.

Tijd

De opsporing en vervolging van pgb-fraude is belangrijk, erkent de Rekenkamer. ‘Maar het kost relatief veel tijd en geld. Zo besteedt de Inspectie SZW gemiddeld 4.000 uur per pgb-fraudezaak.’ Om die reden vindt de Rekenkamer het verstandiger om te investeren in voorlichting.

Gecoördineerde voorlichting ontbreekt

Om mensen te informeren over het pgb, geven verschillende partijen voorlichting. Dit wordt alleen te weinig op elkaar afgestemd, meent de Rekenkamer. ‘Het is bovendien onduidelijk of alle mensen met een pgb bereikt worden. Zo is de voorlichting nu vooral gericht op nieuwe cliënten en niet op bestaande pgb-budgethouders. In verband met de grote wijzigingen in de regeling (bijvoorbeeld met de invoering van trekkingsrechten) is het  van belang dat deze mensen goed voorgelicht worden.’

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Bekijk het dossier

Trage invoering trekkingsrecht

De risico’s blijven hoog door de trage invoering van trekkingsrechten voor pgb-houders. Bij het trekkingsrecht krijgen budgethouders niet langer zelf het geld op de rekening, maar de betalingen aan zorgverleners worden extern geregeld door de sociale verzekeringsbank. Door het ontbreken van een strakke regie is sprake geweest van moeizame en trage besluitvorming over de invoering hiervan. ‘De invoering van trekkingsrechten heeft inmiddels een jaar vertraging opgelopen. Dat is een onwenselijke situatie omdat de financiële risico’s hierdoor onnodig hoog blijven. Het vraagt nog de nodige inspanningen en coördinatie van het Ministerie van VWS om de invoering per 1 januari 2015 te laten slagen’, aldus de Rekenkamer.

Reactie Schippers

Minister Schippers laat in reactie op het commentaar van de Rekenkamer weten dat zij de analyse van de Rekenkamer herkent. ‘Er zijn eerste goede stappen gezet, meer is nodig.’ Verder zegt de minister: ‘Met de transitie is het van belang om informatie en voorlichting goed te organiseren. Dat zal ook gebeuren.’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit geeft wel serieus te denken in hoeverre manipulatie van beeldvorming hier een rol speelt. De media laat al jaren voorkomen dat het 1 grote fraude bende is, 0,08% Fraude vastgesteld ondanks de flink verhoogde onderzoekscapaciteit. Elke 10e van een procent is teveel, echter ik denk dat onze overheid bij zorg in natura, kinderopvang, bijstand en zorgtoeslagen droomt van dit soort cijfers.

  3. Klopt, gedegen onderzoek en een goed dossier door gediplomeerd onderzoekers is van groot belang. Maar 4000 uur per fraudegeval… dat lijkt me wel erg veel. Vermoedt u fraude met pgb’s, of andere fraude? Meldt het dan op:
    StopFraude.nu
    Particulier onderzoekers bekijken uw melding.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.