Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZ en ZN geven duidelijkheid over nieuwe zorgnota

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben samen de website Dezorgnota.nl gelanceerd om patiënten en verzekerden uitleg te geven over de inhoud van de vernieuwde zorgnota.
NVZ en ZN geven duidelijkheid over nieuwe zorgnota

Patiënten ontvangen voor behandelingen die na 1 juni 2014 zijn gestart in een ziekenhuis een vernieuwde zorgnota. Deze vernieuwde variant moet meer duidelijk bieden over de zorgkosten. ZN en de NVZ ontvingen signalen dat sommige patiënten van het kastje naar de muur werden gestuurd. NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy: ‘Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Door dit initiatief worden patiënten beter geïnformeerd en wordt duidelijk bij wie ze met welke vraag terecht kunnen.’ André Rouvoet, voorzitter van ZN, vindt dat met de verbetering van de zorgnota een patiënt beter kan nagaan wat er aan zorg geleverd is. Rouvoet benadrukt wel dat het bekostigingssysteem ingewikkeld is. ‘Deze site biedt mensen een goed handvat als ze vragen hebben.’

Uitgebreide zorgnota

Verzekerden kunnen de vernieuwde zorgnota via de “mijn-omgeving” op de website van hun zorgverzekeraar raadplegen. Vanaf medio augustus ontvangen verzekerden de eerste vernieuwde zorgnota’s van behandelingen. Over maximaal een jaar zullen alle zorgnota’s de nieuwe informatie bevatten.

Ingewikkelde zorgnota

Tot voor kort was het zo dat op zorgnota’s ingewikkelde codes stonden en het voor de patiënt niet duidelijk was hoe de rekening was opgebouwd. Minister Schippers heeft vorig jaar met de zorgverzekeraars afgesproken dat het specialisme van de behandelaar, de diagnose, de naam van de zorgaanbieder, de kosten en de handelingen die zijn uitgevoerd op de nota komen te staan.

Gemiddelde prijzen

Door de nieuwe zorgnota’s kan de patiënt beter nagaan wat er aan zorg geleverd is. Doordat declaraties plaatsvinden op basis van dbc-zorgproducten is er geen directe relatie tussen de prijs van de zorg en wat er aan zorg geleverd is. ‘Het bekostigingssysteem is namelijk gebaseerd op een systeem van gemiddelde kostprijzen per type behandeling. Wanneer er in de ervaring van de patiënt weinig in het ziekenhuis is gebeurd, kan daardoor de zorgnota toch nog als hoog overkomen. Ook het omgekeerde kan zich voordoen. Op de nieuwe site staat veel uitleg over dit systeem’, stellen de NVZ en ZN.

1 REACTIE

  1. André Rouvoet vindt het bekostigingssysteem ingewikkeld!
    Hij heeft daar destijds als lid van de 2e Kamer zelf voor gekozen :).
    Dat gebeurt niet vaak dat iemand geconfronteerd wordt met de resultaten van eigen handelen. Meestal loopt men daarvoor weg. Het siert de heer Rouvoet dat hij het mede door hem zelf veroorzaakt probleem nu wil meehelpen oplossen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.