Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuizen klagen over contractering 2014

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zestig procent van de ziekenhuizen is ontevreden over de zorgcontractering 2014.
Ziekenhuizen klagen over contractering 2014
Foto: ANP/Koen Suyk

Dat blijkt uit onderzoek door BDO.

Krimp

Zorgverzekeraars zetten de onderhandelingen al meteen op scherp door uit te gaan van verdere groeiafname. Zorginstellingen klagen dat de onderhandelingen weer alleen om geld draaien en niet gaan over kwaliteit. De risico’s zouden hoofdzakelijk bij de ziekenhuizen komen te liggen.

Ongelijkwaardig

Jaarlijks terugkerende wijzigingen in regelgeving, productstructuur en prijsstelling zijn de ziekenhuizen een doorn in het oog. De onderhandelingen, die zij toch al niet als gelijkwaardig ervaren, worden daar nog meer door vertraagd. De onderzoekers van BDO constateren dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars teveel langs elkaar heen praten.

NVZ

Ziekenhuizen ervaren het contracteerproces te vaak als ’tekenen bij het kruisje’. Zij stellen dat zij pas heel laat weten welke zorg zij volgend jaar kunnen gaan leveren. Dat maakt het hen nagenoeg onmogelijk om hun beleid en strategie daar nog op aan te passen. De NVZ pleit daarom voor een zogenoemde ‘frozen period’ waarin het ministerie van VWS, NZa en DBC Onderhoud geen nieuwe wijzigingen doorvoeren.

Zorgvisie Executive congres

Bezoek het Zorgvisie Executive congres ‘Van reguliere contractering naar value based health care’ op 7 oktober.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

3 REACTIES

  1. Nederland heeft een minister VWS met een grote broek aan. Laat deze minister hier orde op zaken stellen. Als de zorgverzekeraars over leven en dood moeten gaan beslissen loop het verkeerd af! Wie durft het tij te keren ”de macht van de verzekeraars”

  2. Lees alle reacties
  3. 22 miljard per jaar in de cure. 20 miljard naar de ziekenhuizen . Waar moeten de zorgverzekeraars bij gelijkblijvende premie anders substantiële bezuinigingen realiseren . Bizar dat de grootste experts in het primaire proces volledig buiten het proces blijven en staan. Maar wees gerust , de benodigde kennis daarvoor wordt vast weer ingekocht bij PWC. Deloitte en andere toppers. Allemaal nutteloos bestede euro’s maar ja, die schrijven tenminste wel op wat de opdrachtgever goed uitkomt !!! En allemaal betaald van de premies en belastinginkomsten van de burgers ! Misschien moeten deze gelden aangewend worden om de werkvloer te faciliteren om de nodige bezuinigen te realiseren . Ofwel beloon diegenen die presteren en dat ook kunnen en doorbreek de status quo die consultants en anderen die ‘boven ‘ de werkvloer zweven met hand en tand in stand proberen te houden ! Zou zomaar eens tot verrassende resultaten kunnen leiden ……

  4. De genoemde klachten zijn breed bekend, en de NZa streeft geen evenwicht in de onderhandelingspositie na, dus ook die klachten kunnen zo in de prullenbak.
    En value based health care? Dat is marketing sprak voor budgetteren met een minimaal randje pay-for-performance. Dat minimaal is zo klein dat de extra kosten die een ziekenhuis moet maken om beter te presteren er niet van betaald kunnen worden. Dan maar frauderen met de kwaliteitsgegevens? Het zou zomaar de meest populaire optie kunnen blijken. Of word ik cynisch?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.