Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen uitstel meer voor ggz-jaarrekeningen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Woensdag 1 oktober is de laatste datum waarop ggz-instellingen hun jaarrekeningen kunnen deponeren. Op meer uitstel hoeft de ggz niet te rekenen, zegt minister Schippers.
Geen uitstel meer voor ggz-jaarrekeningen

Overgangsproblemen

Eigenlijk hadden de jaarrekeningen al op 1 juni binnen moeten zijn. De sector heeft dit uitstel gekregen omdat er teveel onduidelijkheden zaten in de afrekeningen uit 2013. Schippers is in overleg met de ggz, accountants, verzekeraars en de NZa. GGZ Nederland coördineert de totstandkoming van een plan om zowel ‘oude’ als mogelijk toekomstige problemen aan te pakken. Deze maand moet het plan bestuurlijk zijn vastgelegd en dan hebben de instellingen nog tot en met 1 oktober tijd voor een accountantsverklaring en het uiteindelijke deponeren van het jaarverslag.

Brandbrief

Eind 2012 bleek dat de ggz-instellingen tijdens de overgang naar prestatiebekostiging te maken kregen met dezelfde problemen rondom de bepaling van hun omzet als de ziekenhuizen. Het lukte de instellingen en zorgverzekeraars niet om tijdig met een oplossing te komen. Als gevolg daarvan achtten accountants het onmogelijk om de jaarrekeningen goed te keuren. In april dit jaar deed de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants een “auditalert” uitgaan. De banken dreigden toen om leningen op te eisen bij de ggz-instellingen. Vervolgens kregen de instellingen eerst tot 15 juli uitstel, wat daarna werd verlengd tot 1 oktober.

Onduidelijke normen

Er blijkt onduidelijkheid te bestaan over de administratieve normen, waarmee de zorgaanbieder moet aantonen dat aan de regels is voldaan. Er bestond een regeling over administratieve organisatie en interne controle, maar die is door de NZa afgeschaft. Als vervanging dient de regel dat er een zogenoemde “audit trail” moet zijn. Maar helaas is het niet gelukt om hier landelijke afspraken over te maken. Ook zorginhoudelijk zijn de eisen niet altijd helder: verzekeraars moeten toezien op gepast gebruik van zorg en daarop te handhaven. De term “gepast gebruik” is echter niet goed gedefinieerd.

Rommelige eisen

Daarbij komt dat zorgverzekeraars aanvullende eisen mogen stellen in hun inkoopcontracten en dat hebben ze ook gedaan. Deze eisen aan de behandeling verschillen per verzekeraar. Al deze extra eisen blijken niet of nauwelijks te toetsen, onder andere omdat de registratiesystemen van de ggz-instellingen hier niet op zijn ingericht.

Lees ook het interview met bestuursvoorzitter Thea Heeren van GGz Centraal in Zorgvisie Magazine nr. 9.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier



Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.