Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weer rechtszaken tegen Zilveren Kruis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De betrokken bedrijven hebben in totaal negen rechtszaken aangespannen omdat zij niet bij de voorlopige gunning zitten en dus de komende twee of drie jaar geen contract krijgen met Zilveren Kruis.
foto: Carina van Aartsen
foto: Carina van Aartsen

In de rechtszaken stellen de schoentechnici het inkoopbeleid 2016 aan de kaak. Weliswaar let de zorgverzekeraar niet alleen op de prijs maar ook op kwaliteit. Maar de manier waarop dit gebeurt, zint de afgewezen schoentechnici niet.

Schoentechnici

‘Zilveren Kruis heeft zonder overleg, op basis van eigen onderzoek kwaliteitscriteria opgesteld. Dit onderzoek houdt Zilveren Kruis nog steeds geheim. Ondanks het feit dat de orthopedisch schoentechnici steeds om die informatie hebben gevraagd. De criteria zijn discutabel: wat is bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van een pedicure of podoloog binnen honderd meter afstand van de schoentechnicus of een samenwerkingsverband met een schoenwinkel?’, zegt Claudia Beers van branchevereniging NVOS-Orthobanda.

Kort geding

Het eerste kort geding heeft plaatsgevonden in november, deze uitspraak is aangehouden. Gisteren diende het laatste kort geding. Alle uitspraken worden naar verwachting eind december bekend. De zorgverzekeraar heeft dan nog enkele dagen om het inkoopbeleid indien noodzakelijk aan te passen en de gunningen definitief te maken. Het liefst willen de schoentechnici een jaar uitstel van de nieuwe zorginkoopregels naar 2017 en overleg met Zilveren Kruis over de criteria. Beers: ‘De belangen voor de betrokkenen zijn zeer groot. Er zijn bedrijven die al dertig jaar gecontracteerd zijn, goede kwaliteit zorg bieden en nu plotseling niet meer voor de komende twee tot drie jaar een contract krijgen. Dat betekent gezien hun afhankelijkheid van Zilveren Kruis hun faillissement.’

Zilveren Kruis

Een woordvoerder van de zorgverzekeraar laat weten dat Zilveren Kruis niet twijfelt aan de kwaliteit in de orthopedische schoenenbranche, die is over het algemeen hoog: ‘Wij hebben een keuze gemaakt, want er zijn veel meer schoenmakers dan wij voor onze verzekerden nodig hebben. Aan alle schoenmakers hebben wij gevraagd welke kwaliteit en service zij kunnen bieden aan onze verzekerden. Hiervoor konden zij punten krijgen. Zilveren Kruis vindt daarnaast een reële prijs ook belangrijk. Orthopedische schoenen kosten immers vaak meer dan duizend euro, waarvan de verzekerde een deel zelf moet betalen door de wettelijke eigen bijdrage. De uitkomst van het aantal punten voor de kwaliteit en prijs hebben wij de aanbieders laten weten. Wat Zilveren Kruis betreft kun je nog wel bij je schoenmaker terecht voor reparaties van je huidige paar schoenen. Voor een volledige vergoeding van een nieuw paar, kun je terecht bij een van de schoenmaker waar Zilveren Kruis in 2016 mee samenwerkt.’

Rechtszaken

Tot nu toe hebben eisers in rechtszaken tegen Zilveren Kruis weinig successen geboekt. Enkele grote audiciens spanden in juni dit jaar een kort geding aan vanwege nieuwe inkoopeisen. Toen stelde de rechter de zorgverzekeraar in het gelijk. In november diende het kort geding van thuiszorgorganisatie Careyn en LOC cliëntenraden die zich tegen de pilot wijkverpleging in Utrecht keerden. Ook in deze zaak is Zilveren Kruis in het gelijk gesteld.

Dossier zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.