Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers onderzoekt ruimte in Mededingingswet

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS laat onderzoeken of er ruimte in de Mededingingswet zit op om het toezicht op fusies aan te scherpen. Dat zei ze in een debat op 4 maart met de Tweede Kamer over de werking van het zorgstelsel.
Schippers onderzoekt ruimte in Mededingingswet
Foto: ANP Bart Maat

Schippers vindt dat er vooral in de tweedelijns zorg te grote zorgaanbieders ontstaan. Die hebben in haar ogen te veel marktmacht. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en de prijs van zorg. Bovendien staan de logge zorgorganisaties verder van patiënten af en maken ze het daardoor lastiger om zorg dichtbij burgers te realiseren.

Fusietoezicht hapert

De minister vindt dat het toezicht op de fusies al een paar jaar niet deugt. De fusiegolf dendert maar door. De extra fusietoets van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is in haar ogen een verbetering, omdat daardoor de inspraak van allerlei betrokkenen, zoals cliënten, beter is geregeld. Dat het fusietoezicht hapert, komt onder meer doordat het te versnipperd is over de NZa en de Autoriteit Cliënt & Markt (ACM). Schippers maakte onlangs bekend al het toezicht op fusies te beleggen bij de ACM. Ze verwacht dat de samenvoeging van de zorgkennis van de NZa en met de juridische kennis van ACM leidt tot een verbetering.

Ruimte in Mededingingswet

Het is de vraag of het fusietoezicht op deze manier echt strenger wordt. Gezondheidseconomen stellen dat het juridisch lastig is voor de ACM om opeens strenger te gaan toetsen. Zorgaanbieders die worden afgewezen kunnen zich beroepen op jurisprudentie. Toch is dat wat Schippers wil. Ze laat daarom onderzoeken of er ruimte in de Mededingingswet zit op om het toezicht op fusies aan te scherpen.

 

Lees de andere hoofdpunten van het Kamerdebat in het Zorgvisie Weekoverzicht.

 

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Het gaat hier helemaal niet om tegenwicht maar om de de strijd over wie de meeste macht en dus de meeste inkomsten krijgt. Voor een patiënt bestaat er geen marktwerking. Daarvoor geldt alleen wat geschreven staat in Job 2 vers 4 – Hierop zei Satan (in ons geval de Zorgverzekeraar, de Zorgverlener, de Farmaceutische Industrie en de Minister): “Zijn leven is hem alles waard. Daarvoor geeft hij zijn hele bezit’.
    En daarvan wordt in spijkerharde monopolyposities een onbarmhartig gebruik gemaakt. In die monopolies is de patiënt altijd de klos – hij betaalt immers alles voor zijn leven. Misschien dat openbreken van monopolies door de mogelijkheid van vrije vestigingen voor artsen, apotheken, specialisten, etc. en het openbreken van allerlei idiote patenten op geneesmiddelen in de onderliggende positie van een patiënt enige verbetering kan brengen. Ik denk dat ik dit niet meer ga meemaken.
    Een Patiënt

  2. Lees alle reacties
  3. Schipper vergeet dat veel fusies mede ontstaan om tegenwicht te bieden aan de macht van de grote verzekeraars bij de contractonderhandelingen. Als je groot bent heb je wat te onderhandelen, als kleine zorgaanbieder is het tekenen bij het kruisje. De marktwerking in de zorg werkt fusies in de hand.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.