Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oncologiekliniek Boxmeer ‘op losse schroeven’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Afgelopen maandag ging de belangrijkste financier van het met veel tamtam aangekondigde oncologisch ziekenhuis failliet. Dat melt RTL Z.
Oncologiekliniek Boxmeer ‘op losse schroeven’

Het bedrijf 3 C Clinics was de drijvende kracht achter het oncologisch ziekenhuis. De curator vertelt aan RTL Z dat door het faillissement de toekomst van de nog te bouwen ‘Hansa Oncology Clinics’ ongewis is geworden.

Hansa Oncology Clinics

De gemeente Boxmeer heeft voor de bouw van het oncologisch ziekenhuis contracten afgesloten met  3 C Clinics Holding BV,  de Zernike Group Holding BV en Zernike Business Development BV. Vorige maand is het bedrijf Zernike Health Care van de Groningse ondernemen Lex de Lange ook failliet verklaard. Inmiddels blijkt ook een derde betrokken bedrijf, Idea Centers, ter ziele te zijn gegaan.

Belastingschuld

De drie bedrijven hebben grote belastingschulden. Volgens de curator is het schuldenbedrag bijna 1 miljoen euro. Daar komen de schulden van 3C Clinics nog bij. Inmiddels heeft de advocaat van 3C Clinics laten weten beroep in te stellen, met als doel het faillissement teruggedraaid te krijgen. De gemeente  heeft van de initiatiefnemers het bericht gekregen dat het project niet in gevaar zal komen maar wel vertraging oploopt.

Btw-probleempje

Al in 2008 is de komst van de kliniek in Boxmeer met veel tamtam aangekondigd, maar de bouw is intussen nog steeds niet begonnen. In 2009 liet het bedrijf van De Lange de bouwvergunning verlopen, waardoor het opnieuw leges moest betalen. Hij zou ook ten onrechte een bedrag van 54 000 euro btw aan de gemeente in rekening hebben gebracht, terwijl het helemaal geen btw-plichtige dienst betrof. Op dat moment had de gemeente Boxmeer al zo’n miljoen euro in het project gestoken. De Lange had desondanks het volste vertrouwen in zijn ziekenhuis, zo vertelde hij Zorgvisie.

Mislukking

Ondernemer de Lange probeerde zijn oncologisch ziekenhuis eerder van de grond te krijgen in Amsterdam. In maart 2007 liet hij weten de plaatste universitaire ziekenhuizen te willen concurreren met zijn ‘International Comprehensive Cancer Institute.’ Dat project mislukte vanwege “teveel tegenstand in Amsterdam”. Met de toenmalige Duitse investeerder Rehamed doet De Lange geen zaken meer, beide partijen gingen met ruzie uit elkaar. Eind 2008 verlegde hij het vizier naar Boxmeer. Destijds vertelde De Lange nog dat zijn ziekenhuis medio 2012 de deuren zou kunnen openen. Hij kreeg het geld echter niet bij elkaar, naar eigen zeggen door de financiële crisis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.