Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Meer pgb-fraude ontdekt dankzij nieuwe aanpak

Zorgkantoren hebben sinds 2013 de aanpak van fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) opgeschroefd. Uit een rapportage hierover van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat huisbezoeken een succesvol instrument zijn in fraudebestrijding.
Meer pgb-fraude ontdekt dankzij nieuwe aanpak

In 2013 en de eerste helft van 2014 deden de zorgkantoren in totaal 14.570 huisbezoeken om vast te stellen of PGB-geld rechtmatig en doelmatig gebruikt wordt. Ook voerden zij ‘bewuste-keuzegesprekken’ met mensen die een pgb willen aanvragen. Bij 7 procent van de huisbezoeken werd een vermoeden van fraude gerapporteerd. In 2013 stelden de zorgkantoren voor bijna 11 miljoen euro aan PGB-fraude vast.

Toekenningen

Het voeren van bewuste-keuzegesprekken helpt volgens de NZa-onderzoekers ook om onrechtmatig gebruik van PGB-geld tegen te gaan. Uit de gesprekken bleek dat twee derde van de budgethouders zelf niet bekwaam genoeg is om het budget te beheren. Een kwart van de budgethouders is daarnaast niet op de hoogte van hun rechten en plichten. Op basis van de gesprekken werd twintig procent van de aanvragen afgekeurd of niet direct toegekend.

Declaratieproblemen SVB

In het rapport signaleert de NZa verder nog dat door de declaratieproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) er gaten zijn ontstaan in de fraudepreventie. ‘Begin 2015 deden zich problemen voor met de uitbetaling van PGB’s via trekkingsrecht door de Sociale Verzekeringsbank en met de bereikbaarheid van de SVB. Er zijn noodmaatregelen genomen om de uitbetalingen van de PGB zeker te stellen. Zo zijn de zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen niet allemaal vooraf gecontroleerd. Dit maakt het risico groter dat er mogelijk onrechtmatige uitbetalingen plaatsvinden aan zorgverleners. De NZa pleit ervoor dat de zorgkantoren en de SVB de betalingen en overeenkomsten achteraf voldoende controleren.’

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw

4 REACTIES

  1. Het klopt wat Ben schrijft over de mogelijkheden tot frauderen. We zien een duidelijke verschuiving van de fraudegevallen van budgethouder naar zorgaanbieder. Ook fraude melden? Ga naar http://www.stopfraude.nu
    @Ben Duurkoop: graag komen we met je in contact, ik denk dat je ons met je kennis zou kunnen helpen fraude tegen te gaan en te bestrijden. Kan je je contactgegevens achterlaten op stopfraude.nu? Alvast dank!

  2. Lees alle reacties
  3. Het zou de SVB sieren als ze beginnen om het woord ‘service’ uit hun naam te halen bij de PGB verwerking.
    En dan dat onmogelijke MijnPGB. Het kost een budgethouder nu gemiddeld 3 maal zoveel tijd om de declaraties langs die weg aan te leveren. Dit nog los van de beperkte en slechte overzichten die dit systeem levert. Er is duidelijk niet gedacht vanuit de klant.

  4. En dan nog wat zaken die nog steeds niet zijn opgelost.
    – Nog steeds grote achterstanden in betalingen, zelfs van november en december 2014.
    – Mensen krijgen salarisstroken, maar worden niet betaald.
    – SVB werkt niet met terugwerkende kracht (tot 1-1-2015 natuurlijk). Behalve als het hun fout is.
    – Over de afhandeling van declaraties voor de ZVW wordt niets gecommuniceerd. Via de formulieren moet je maar zelf ontdekken dat ze alweer een ander standpunt hebben ingenomen.
    – Waarom moet een factuur in zijn geheel worden overgetikt als je die ook moet opsturen? Bureaucratischer kan niet, en een mooie manier om te frauderen.
    – Budgetten worden maar niet aangepast terwijl zorgkantoren en gemeenten aangeven deze al in januari te hebben aangeleverd bij de SVB. Betalingen stoppen daardoor.
    – Waarom moet op ieder contract en ander formulier worden aangegeven wie eventueel als vertegenwoordiger mag optreden. Een keer lijkt mij genoeg. Bovendien worden deze gegevens vaak niet of incorrect verwerkt.
    – Contracten die in september 2014 zijn aangeleverd, zijn nog niet eens verwerkt. Er wordt zonder gene beweerd dat die niet ontvangen zijn, terwijl de budgethouder een elektronische ontvangstbevestiging heeft.

  5. De suggestie die de NZA wekt is dat de declaratieproblemen bijna voorbij zijn. Niets is minder waar. En dat betekent dat de mogelijkheid van fraude levensgroot aanwezig is. Er wordt niet gecontroleerd als je een achterstand in de betalingen aanmeldt. Dat wordt vervolgens buiten het systeem om betaald. De betaling is namelijk niet terug te vinden in het budgetoverzicht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.