Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Acute geldnood dreigt voor ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het geld raakt op bij sommige ziekenhuizen doordat ze geen facturen kunnen sturen en zorgverzekeraars moeilijk doen over bevoorschotten. Oorzaak is de verkorting van de looptijd van dbc’s. Ziekenhuizen moeten nog nieuwe prijslijsten maken voor 2015.
Acute geldnood dreigt voor ziekenhuizen
Foto: ANP Lex van Lieshout

Ziekenhuizen kunnen sinds 1 januari 2015

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    4 REACTIES

    1. Hulde aan dvgerwen!
      Hoe durven die verzekeraars met hun tengels aan het geld te zitten dat de verzekerden hebben betaald?? Het is niet HUN geld. Dat geld is bedoeld voor de ziekenhuizen en medisch specialisten. En dan nog eisen stellen ook!

    2. Lees alle reacties
    3. De financiering van de medisch specialistische zorg in NL is de meest ingewikkelde en omslachtige methode die je maar kunt bedenken, of eigenlijk kun je het niet bedenkene, de financiering is gewoon bizar. Ik kan het mijn patienten niet uitleggen.
      Hoe simpel zou het kunnen zijn: je gaat naar een arts, die vraagt een tarief voor zijn advies of behandleing , dat wordt betaalt, door pt zelf of door de zorgverzekeraar.
      Maar nee hoor, eindeloos wordt er geld op en neer geschoven tussen zorgverzekeraars, overheid en ziekenhuizen, achteraf verrekend, en 2-3 jaar later nog een keer verrekend door NZA, met weer correcties op correcties, niemand die er nog wat van snapt, alles wordt opgehangen aan ingewikkelde econometirische rekensystemen, waarcvan we maar moeten hopen dat ze werken.
      De enigen die er wel bij varen zijn de zorgverzekeraars (wie betaalt die bepaalt), en de schier eindeloze rij adviesburo’s, accountants en de almaar utidijende rekenafdeling van de NZA

    4. en we denken nog steeds dat de zorg op deze manier betaalbaar blijft. maar zelfs voor belastingbetalers die (nog) geen zorg nodig hebben, moet intussen duidelijk zijn, dat dit allesbehalve gegarandeerd is.
      wel is duidelijk, dat steeds nieuwe pogingen de financiële administratie op orde te brengen tot hoge kosten leiden. en dat de regierol die de overheid aan de patiënt heeft toebedacht, in de praktijk ondergeschikt is aan de regie van de verzekeraars over het macrobudget.

    5. Fijn he marktwerking in de zorg of te wel gelegaliseerde moderne vorm van kartelvorming door de zorgverzekeraars.
      ‘Leve’de  DBC s en alle vreselijke geld en tijdverslindende met als gevolg. Plan Hoogervorst olv VVD ??? weg ermee.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.