Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Jos de Blok wil meer thuiszorgbudget

Verzekeraars hebben onvoldoende zorg ingekocht om alle zieken, gehandicapten en ouderen tot het einde van dit jaar thuis te verplegen. Dat zegt directeur Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, de grootste aanbieder van wijkverpleging in Nederland, in NRC Handelsblad.
Jos de Blok wil meer thuiszorgbudget

Blok verwacht grote problemen als de zorgverzekeraars niet meer geld willen geven. De zorgverzekeraars betalen namelijk het salaris van de wijkverpleegkundigen. De wijkverpleging heeft dit jaar te maken met een bezuiniging van 400 miljoen euro in vergelijking met het budget van vorig jaar. Het Rijk heeft dit jaar ruim drie miljard beschikbaar.  Verzekeraars kopen daarom tien procent minder in. Volgens De Blok ligt het probleem bij de vele aanmeldingen van mensen die recht hebben op thuiszorg. Buurtzorg denkt er dit jaar 15.000 extra cliënten bij komen.

Cliëntenstop

De Blok heeft wel een verklaring voor de toename in het NRC. ‘Dat komt vooral door andere ontwikkelingen in de gezondheidszorg, zoals de sluiting van verpleeghuizen’, zegt hij. ‘Veel ouderen wonen langer thuis, en kloppen bij ons aan. Ook hebben andere thuiszorgorganisaties een cliëntenstop, omdat ze anders niet uitkomen met het huidige budget. Patiënten die zij niet kunnen opvangen, komen bij ons terecht.’

Verzekeraars

Volgens De Blok gaan de bezuinigingen niet samen met de toestroom van cliënten. Als verzekeraars dat niet beseffen, ontstaat er een groot probleem, zegt hij. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een lijst waaruit dat verzekeraars een bedrag van 35 miljoen hebben gereserveerd om overschrijdingen van het budget door zorgorganisaties te dekken.

2 REACTIES

  1. het kernprobleem is dat de regie niet ligt bij de patiënten, maar bij de zorgverzekeraars, die de regierol over het macrobudget is toebedeeld. en voor hen lijkt de betaalbaarheid voor de belastingbetaler belangrijker dan die voor degenen die echt zorg nodig hebben. maar dat is de verzekeraars maar ten dele euvel te duiden, want dat is ook het uitgangspunt van het neoliberale beleid van het kabinet Rutte-II. 

  2. Lees alle reacties
  3. Er is bij de inkoop al bewust minder ingekocht dan op basis van de realiteit zou plaatsvinden. Typisch regeringsbeleid: je zult 30% bezuinigen. Hoe? Dat zoek je zelf maar uit. Toch zit er een verschil: er is geen zorgplicht meer. Zorgaanbieders weigeren zorg te verlenen omdat er doodeenvoudig geen geld meer voor komt. Het personeel moet immers ook betaald worden. Na het PGB, zou dit wel eens het volgende ‘probleempje’ kunnen worden. Dat reservepotje is niet bepaald voldoende om de overhevelingen van WLZ naar zorgverzekeringswet op te kunnen vangen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.