Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Meer rust voor cure in 2016

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit belooft in 2016 geen grote wijzigingen door te voeren in de regels voor medisch specialistische zorg. Om rust te creëren in de ziekenhuissector, zijn wel de regels vereenvoudigd en gebruikersvriendelijker gemaakt.
NZa: Meer rust voor cure in 2016

De afgelopen jaren is het dbc-systeem vaak gewijzigd, erkent de NZa. ‘Om de administratieve belasting voor ziekenhuizen te verlichten en de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars te faciliteren, is nu rust in de regels nodig. Daarom worden in 2016 geen grote wijzigingen doorgevoerd.’ De regels zijn, waar dat mogelijk was, wel vereenvoudigd en duidelijker geworden. Wat daarbij helpt is dat in 2015 DBC Onderhoud en de NZa zijn samengegaan. Ook de regels en documenten van beide organisaties zijn geïntegreerd.

Nota controleren

Behandelingen op de spoedeisende hulp en eenvoudige poliklinische behandelingen worden voortaan ingedeeld in lichte, middelzware of zware behandelingen. Dit dwingt zorgverzekeraars en ziekenhuizen om reële prijzen af te spreken voor deze behandelingen, die de patiënt vaak zelf uit het eigen risico moet betalen. Hiermee sluit de nota beter aan bij de zorg die de patiënt heeft ontvangen. Ook kunnen patiënten zo beter controleren of het bedrag van hun ziekenhuisnota klopt met de behandeling die ze hebben gekregen.

Ruimte voor innovatie en kwaliteit

De NZa heeft verder de gereguleerde tarieven in de ziekenhuiszorg voor 2016 herijkt op basis van een kostenonderzoek. Het tarief is bepaald op basis van het gewogen gemiddelde van door ziekenhuizen aangeleverde kostprijzen. De tariefeffecten als gevolg van dit onderzoek verschillen per product(groep), maar gemiddeld genomen dalen de tarieven licht, zo’n 3 procent, ten opzichte van 2015. Tegelijkertijd wil de NZa meer ruimte bieden om ziekenhuizen te belonen voor innovaties en het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Daarom worden in het deel van de ziekenhuiszorg waar gemaximeerde prijzen gelden, de zogenoemde max-max tarieven ingevoerd. Ziekenhuizen die met de zorgverzekeraars hebben afgesproken dat zij bijvoorbeeld de kwaliteit van zorg verbeteren of innovaties doorvoeren die de zorg beter of efficiënter maken, kunnen een hoger tarief voor de zorg ontvangen tot maximaal 10 procent boven het reguliere maximumtarief.

Dot / dbc

In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.