Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter voorkomt hoge ontslagvergoeding zorgbestuurder

Mark van Dorresteijn
Theo van Kroonenburg, voormalig bestuurder van zorginstelling Atlant, moet 93.000 euro aan onterecht ontvangen ontslagvergoeding terugbetalen. Van Kroonenburg en Atlant probeerden de maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro te omzeilen, maar dat is bij de Centrale Raad van Beroep niet gelukt.
Rechter voorkomt hoge ontslagvergoeding zorgbestuurder

Na een bestuurscrisis in januari 2013 werd Van Kroonenburg op non-actief gezet. De organisatie startte een onderzoek, maar dat leverde niets op. Ondertussen zat Van Kroonenburg negen maanden thuis. Dat kostte Atlant 192.000 euro. Daarnaast kreeg hij 311.000 euro ontslagvergoeding, bestaande uit 123.000 euro aan ‘gemist salaris over acht maanden van een reïntegratiefase’, 45.000 euro aan gemiste pensioenopbouw en ruim 143.000 euro als afkoop van uitkeringsrechten. Om te toetsen of de hoogte van de afkoopsom overeenstemt met de WNT, besloot de organisatie het te toetsen bij de rechtbank.

Eerste rechtszaak

De 143.000 euro als afkoop van uitkeringsrechten werd door de rechter goedgekeurd, maar het overige bedrag van 168.000 euro noemde de rechter te hoog en moest voldoen aan de Wet normering topinkomens (WNT). Deze wet bepaalt sinds 2013 dat de afkoopsom niet hoger mag zijn dan 75.000 euro. De uitspaak bepaalde dat Van Kroonenburg het bedrag van 93.000 euro terug moest betalen aan de organisatie. Zowel Atlant als de voormalig bestuurder gingen vervolgens in beroep.

Hoger beroep

Het hoger beroep in de zaak diende op 29 juni bij de Centrale Raad van Beroep. Maar de rechter oordeelt opnieuw dat het bedrag van 75.000 euro leidend is.

De 45.000 euro gemiste pensioenopbouw vloeit volgens de rechter niet voort uit een algemeen verbindend verklaarde cao of een wettelijk voorschrift. Ook betreft het geen vast component bij het toekennen van een passende regeling. Het bedrag valt daarom niet onder een aparte regeling en moet meegenomen worden in de maximale afkoopsom.

De 123.000 euro bezoldiging over de re-integratiefase van acht maanden is volgens de rechter geen uitzondering. Volgens de rechter maakt in dit geval de re-integratieperiode geen onderdeel uit van de ontslagregeling omdat deze alleen van toepassing is bij ‘ongeschiktheid’ en niet bij ontslag op andere gronden. ‘Bovendien staat vast dat in het geval van betrokkene in het geheel geen sprake is geweest van een re-integratieperiode met bijbehorend re-integratieplan. Ook hierom valt het bedrag aan bezoldiging over de re-integratiefase van acht maanden niet onder de uitzondering.’

Reactie Atlant

Het bedrag van 93.000 dat Van Kroonenburg terug moet betalen, blijft daarmee overeind. Atlant laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat zij in gesprek gaan over de terugvordering. Huidig directeur René Walenberg legt uit dat delen van de vertrekregeling niet onder de WNT vielen, waardoor het bedrag hoger kon oplopen. Hij denkt dat de uitspraak ook gevolgen gaat hebben voor veel organisaties en bestuurders in een vergelijkbare situatie.

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.