Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn verdedigt hoge eigen bijdragen Wmo

Eigen bijdragen in de Wmo zijn in veel gevallen veel hoger geworden na de transitie van zorg. De eigen bijdrage voor een Wmo-voorziening mag echter nooit hoger uitvallen dan de kostprijs van die voorziening. Dat antwoordt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) op Kamervragen over gemeenten die de eigen bijdragen als ‘melkkoe’ misbruiken.
Van Rijn verdedigt hoge eigen bijdragen Wmo

Verschillende Kamerfracties willen opheldering van de staatssecretaris over het bericht in de media dat gemeenten de eigen bijdrage als melkkoe misbruiken. Van Rijn schrijft dat voor veel mensen de eigen bijdrage fors omhoog zijn gegaan nadat de zorg uit de AWBZ naar gemeenten is overgeheveld. In de AWBZ werd nog met een kunstmatig, vast tarief van 14 euro per uur gewerkt terwijl in de Wmo de tarieven en daarmee de eigen bijdragen veel hoger liggen. Het is echter tegen de wet voor gemeenten om meer eigen bijdrage in rekening te brengen dan wat de dienst kost. De eigen bijdragen zijn met andere woorden wel omhoog gegaan voor veel mensen maar gemeenten mogen er nooit aan verdienen.

Signaal

Na signalen uit de Kamer is de staatssecretaris op onderzoek uitgegaan en hier uit blijkt dat in de casus van gemeente Sint Anthonis inderdaad te hoge eigen bijdragen zijn geïnd. Die gemeente rekende per ongeluk meer dan de kostprijs voor een bepaalde dienst omdat ze daar met een gemiddelde prijs voor alle diensten werkten. Dat om de administratieve kosten binnen de perken te houden. Voor sommige goedkopere diensten leverde dat een hogere eigen bijdrage op dan wat de dienst feitelijk kost. Dat heeft die gemeente  op aanwijzen van Van Rijn inmiddels recht gezet. Verder laat het ministerie van VWS onderzoeken of dat meer mensen zorg mijden nu de eigen bijdrage hoger zijn geworden. Als dat inderdaad zo is, volgen er beleidswijzigingen.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.