Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Negen ziekenhuizen akkoord met compensatie pensioenaftopping

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
In negen ziekenhuizen is er een akkoord over de compensatie van de pensioenaftopping. In de ggz verscherpt het conflict zich tussen psychiaters en de werkgevers in de ggz.
Fotolia_450.jpg
Fotolia

Het conflict over de compensatie van de pensioenaftopping is een langslepend dossier. Sinds 1 januari 2015 kunnen artsen in loondienst niet langer via hun werkgever pensioen opbouwen over het salarisdeel boven 100.000 euro. Hierdoor vallen de pensioenpremies boven deze limiet vrij, zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel. De werkgevers houden dit geld zelf. Ze steken het vrijgevallen werkgeversdeel in eigen zak, is de perceptie van de artsen in loondienst. Zij zien de vrijgevallen pensioenpremie als uitgesteld loon waar ze recht op hebben. In het eindbod in het najaar van 2015 wilde de NVZ 53 procent van het vrijgevallen werkgeversdeel compenseren, maar dat vinden de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) niet voldoende.

Lokaal overleg over pensioenaftopping
Daarna is het overleg afgebroken en zijn ziekenhuizen op lokaal niveau gaan overleggen met hun werkgever. In negen ziekenhuizen is er inmiddels een akkoord over honderd procent compensatie. In 26 ziekenhuizen is er constructief overleg, valt te zien op een speciale website van de LAD en de FMS. In vier ziekenhuizen nemen de medisch specialisten in loondienst niet langer deel aan overleggen, opleidingscommissies en visitatiecommissies om de druk op hun werkgevers te vergroten.  Dat zijn Maxima medisch Centrum, het Elkerliek Ziekenhuis, het Spaarne Gasthuis en de Reinier Hagagroep. De LAD en de FMS blijven streven naar een landelijke regeling, net zoals ze dat hebben gedaan met de academische ziekenhuizen, de bedrijfsartsen en de gehandicaptenzorg.

Petitie ggz
Ook in de ggz willen werkgevers niet compenseren. De LAD en de FMS hebben onlangs twee voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Sinds kort kunnen psychiaters een petitie ondertekenen. Bijna 800 hebben dat gedaan. ‘Ook grote bedrijven, zoals Shell en Philips, en de overheid hebben de pensioenaftopping al gecompenseerd. De algemene ziekenhuizen en de ggz kunnen niet achterblijven’, zegt een woordvoerder van de LAD.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.