Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers zoekt confrontatie met ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Exclusief] Het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord ggz staat wat minister Edith Schippers van VWS betreft op losse schroeven. Ze heeft partijen voor overleg ontboden.
Schippers zoekt confrontatie met ggz
Foto: ANP - Martijn Beekman

De aanval is de beste verdediging. Dat lijkt het adagium van Schippers. Tijdens het Algemeen Overleg over de ggz op 21 januari zei ze dat het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord een dode letter is. In haar ogen heeft GGZ Nederland zich niet aan de afspraken gehouden. De brancheorganisatie heeft op 5 december in een brief haar bezorgdheid geuit dat aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) voor ggz-patiënten financieel slecht kan uitpakken. ‘Het gaat om een set van afspraken. Daar kun je niet één onderdeel uithalen dat jou niet bevalt.’

Selectieve zorginkoop

Het draait voor Schippers om de selectieve zorginkoop. Die komt in haar ogen onvoldoende tot stand. De wijziging van artikel 13 is daarvoor cruciaal. Die moet zorgverzekeraars de ruimte geven om alleen nog zaken te doen met gecontracteerde zorgaanbieders. Als ggz-patiënten naar een aanbieder zonder contract gaan, moeten ze de rekening voortaan volledig uit eigen zak betalen.

Maar mocht het parlement alsnog akkoord gaan met aanpassing van artikel 13, dan is de selectieve zorg­inkoop nog niet geregeld. Schippers werkt aan een verbetering van het vereveningssysteem, omdat zorgverzekeraars nu op veel ggz-cliënten voorspelbaar verliesgevende risico’s lopen. Als dat niet snel is opgelost, dan hebben verzekeraars een financiële prikkel om zo weinig en goedkoop mogelijk zorg in te kopen.

Tekenen bij het kruisje

Kamerleden wijzen erop dat de positie van vrijgevestigde ggz-aanbieders ten opzichte van verzekeraars als David tegen Goliath is. Tekenen bij het kruisje, lijkt de lijn van verzekeraars. Voor de 8000 kleine zorgaanbieders is het ook geen doen om te voldoen aan alle verschillende eisen van verzekeraars. Schippers begrijpt dat verzekeraars onmogelijk de dialoog over prijs en kwaliteit kunnen aangaan met alle 8000 kleine zorgaanbieders. Daarom zoekt ze de oplossing in standaardisering van eisen.

Een ander punt voor selectieve zorginkoop is inzicht in kwaliteit van de behandeling. Op dat terrein boekt de ggz te weinig vooruitgang, vindt Schippers. Zorgaanbieders moeten meer inzicht geven in de effectiviteit van hun behandelingen en patiënten de gelegenheid bieden om te zeggen hoe ze de zorg beleven. In vakjargon: meer ‘Rom-men dus. De deelname aan Routine Outcome Monitoring (Rom) blijft kennelijk achter bij de afspraken.

Overleg op 29 januari

De messen zijn geslepen voor het overleg op 29 januari van Schippers met de brancheorganisaties GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Verzekeraars zullen dan moeten uitleggen hoe het kan dat de beddenreductie in de Zvw niet hand in hand gaat met investeringen in ggz-zorg aan huis. Kamerleden zijn bezorgd dat patiënten tussen wal en schip raken. De politie moet steeds vaker uitrukken voor verwarde mensen in de wijk. De Federatie Opvang krijgt steeds meer te maken met noodopvang voor mensen met psychische klachten. Schippers wil niet te snel conclusies trekken. Zij wil eerst de cijfers afwachten over hoeveel er is besteed aan praktijkondersteuners-ggz voor huisartsen, sociale wijkteams en Fact-teams.

1 REACTIE

  1. Schippers vergeet even dat de wijziging van art. 13 is opgenomen onder voorwaarden. Voorwaarden zoals onder meer een gelijk speelveld, evenwicht van onderhandelingsmacht. Daar is geen sprake van, dus wie houdt zich nu niet aan de afspraken.
    Verder is er natuurlijk geen woord gelogen aan de waarschuwing van GGZ NL.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.