Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Betaal innovaties oncologie uit besparingen

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
In 2010 besteedde Nederland 2,8 miljard euro aan zorg rond ziekten als gevolg van roken. Ter vergelijking: de totale zorgkosten vanwege kanker bedragen 4,3 miljard. Stel dat VWS en de landelijke kankerorganisaties het percentage rokers weet te verlagen van 25 naar 20 procent, dan wordt snel geld bespaard op de oncologisch zorg, waarmee innovaties betaald kunnen worden.
Guus Schrijvers
Premium

In Nederland rookt 25 procent

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

    5 REACTIES

    1. Het geld dat Nederland bespaart door het roken uit te bannen moeten we inzetten voor betere zorg bij oncologie en andere ziektebeelden. Er is op dit moment bijvoorbeeld geen geld om mantelzorgers te ondersteunen. Als dat gebeurt, kunnen we opnamen in een verpleeghuis uitstellen. Dat bespaart dan ook weer geld. Mijn pleidooi is niet om besparingen te realiseren door het roken te verminderen. Ik wil het geld in de zorg anders aanwenden. met hetzelfde geld een betere gezondheidszorg. Datr kan met behulp van een budget impact analyse. Als je alleen naar het effect van minder roken kijkt, hebben de reageerders gelijk.
      Verder ben ik van mening dat ieder gewonnen levensjaar door reductie van tabaksconsumptie winst is van 50.000 euro. Zie hiervoor het boek De Gouden eieren van de gezondheidszorg van Marc Pomp.

    2. Lees alle reacties
    3. Het RIVM concludeert op basis van onderzoek: ‘Door gezond gedrag neemt namelijk de levensverwachting toe. Mensen leven langer en lopen daardoor meer kans om op latere leeftijd nog andere ziekten te krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om dementie, psychische stoornissen, beroerte, Parkinson en aandoeningen aan het zenuwstelsel. Dit zorggebruik als gevolg van extra levensjaren leidt tot extra kosten. Deze kosten overtreffen de kortetermijnbesparingen. Voor de Nederlandse bevolking van 2003 geldt dat bij volledige uitbanning van roken de kosten van aan roken gerelateerde ziekten dalen met 8%. De kosten van niet-gerelateerde ziekten nemen toe met 16%. Voor de totale kosten resulteert dit in een stijging van 12%. Bij uitbanning van overgewicht zullen de kosten met 4% toenemen.’ Bron. (pdf)

    4. hardnekkig misverstand: minder rokers zou een besparing opleveren.
      Dat zou gelden als niet-rokers dan geen andere ziekten zouden krijgen, geen beroep zouden doen op andere zorg (verpleeghuiszorg bijv), en vooral niet langer zouden leven: Zij overlijden bij voorkeur op hetzelfde moment maar dan zonder dat zij al jaren dure oncologische zorg hebben ontvangen.
      In de Engelse literatuur is dat al eens uitgezocht: de kosten van de gezondheidszorg zouden (na een kortdurende daling) struktureel met ca 5% stijgen als de gehele bevolking niet meer zou roken.
      Overigens prima idee om te groeien door te snoeien, maar daar zijn dan wel publiekscampagnes en dappere bewindslieden voor nodig.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.