Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ: ‘Stel grenzen aan de zorg’

MAARSSEN - Er moeten duidelijke grenzen gesteld worden ten aanzien van de zorg die wel en niet betaald wordt met gemeenschapsgelden. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in zijn advies Zinnige en duurzame zorg.

De zorguitgaven stijgen, door vergrijzing en technologische vernieuwingen, sneller dan de economie groeit. Dat dwingt tot het maken van keuzes, aldus de RVZ. Deze keuzes worden nu nog ondoorzichtig en op ad hoc basis gemaakt. Het gevolg hiervan is dat de collectieve middelen niet optimaal worden ingezet.

Noodzakelijkheid en kosteneffectiviteit

De RVZ adviseert daarom om beslissingen over het basispakket te nemen op basis van drie criteria. In de eerste plaats moet gekeken worden naar de noodzakelijkheid. Is de zorgbehoefte groot, dan moet de zorg eerder uit collectieve middelen worden betaald. Tegelijkertijd moet er gekeken worden naar de kosteneffectiviteit van de zorg: hoeveel kost een medische ingreep en wat levert die de patiënt op aan gezondheidswinst? Op basis van deze twee criteria wordt een principebesluit genomen dat vervolgens maatschappelijk wordt getoetst. Een in te stellen instantie moet erop toezien dat de besluitvorming ordentelijk verloopt.

Voorzet

De RVZ geeft in zijn advies een voorzet voor het stellen van een maximum voor wat een ingreep maximaal mag kosten in relatie tot de gezondheidswinst. De raad stelt een maximum van 80.000 euro per zogeheten QALY per jaar voor. Een QALY (Quality Adjusted Life Year) is een meeteenheid waarmee de gezondheidswinst van een medische ingreep wordt uitgedrukt.

Wel of niet behandelen

Voorzitter Joan Leemhuis-Stout van de NVZ vereniging van ziekenhuizen stelde onlangs op de radio dat de politiek moet aangeven wat de grenzen van de zorg zijn. Dit moet volgens haar meegenomen worden in de volgende kabinetsformatie. Beslissingen of een patiënt bijvoorbeeld een drie maanden levensverlengende behandeling krijgt, moeten niet aan artsen, bestuurders van ziekenhuizen of zorgverzekeraars overgelaten worden. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.