Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vitras en Sensire ook betrokken in Meavita-onderzoek

De enquête die de Ondernemingskamer gaat uitvoeren naar het faillissement van Meavita, zal ook de bedrijven Sensire en Vitras/CMD omvatten. Dat bleek gisteren tijdens de hervatte rechtszaak van vakbond Abvakabo FNV versus de oud-top van Meavita.
Vitras en Sensire ook betrokken in Meavita-onderzoek

Gedurende de rechtszaak werd duidelijk dat niets een enquête van de Ondernemingskamer naar het functioneren van de oud-bestuurders en commissarissen van Meavita in de weg staat. De rechter sprak uit binnen zes weken met de randvoorwaarden van het langverwachte onderzoek te komen. De advocaten van Sensire en Vitras gaven aan dat deze stichtingen in een onderzoek willen zien hoe zij het slachtoffer zijn geworden van het failliet. Omdat Vitras en Sensire net voor het faillissement zijn losgekoppeld, zouden zij eventueel buiten het onderzoek gehouden worden. Het begin van de onderzoeksperiode zal echter in 2006 liggen en toen vielen Vitras en Sensire nog wel onder de Meavita-koepel. De advocaat van Vitras, Roeland de Mol: “Vitras is een gezonde onderneming die niets met Meavita te maken heeft. Met een onderzoek naar hoe onze stichting destijds in de steek gelaten is, willen we het boek definitief sluiten.”

Bestuurders

Op de zitting waren Maria Berkers, Erna Zoun-Baars, Charles Laurey, Johan Schrikkema, Dirk Jan Schoenmaker, Daan van de Meeberg en Loek Hermans aanwezig. In zijn pleidooi sprak vakbondsadvocaat Arno van Deuzen waardering uit voor het feit dat deze bestuurders mee willen werken aan een onderzoek. Van Deuzen vond dit wel aan de late kant: “Minder waardering heeft de bond voor de daarop volgende poging van het bestuur hun eigen straatje schoon te vegen en talloze beren op de weg te posteren.” De advocaat van de bestuurders, Josephus Jitta, antwoordde met de vaststelling dat zijn cliënten nooit de komst van een onderzoek hebben willen traineren, maar dat de formele bezwaren die hij in 2010 maakte horen bij zijn manier van procederen.

Loek Hermans

Ook de aanwezige oud-Meavitacommissaris Loek Hermans verdedigde zich tegen de beschuldiging van de bond dat de bestuurders in eerste instantie van het onderzoek af probeerden te komen. “De beschuldiging dat wij onze verantwoordelijkheid willen ontduiken, werp ik verre van mij. Wij zijn van meet af aan voorstander geweest van een breed onderzoek.”

Invoering Wmo

Van Deuzen ging in zijn pleidooi nog verder in op de rol van Loek Hermans als commissaris. Hoe kan de VVD-coryfee namelijk beweren de gevolgen van de invoering van de Wmo nooit te hebben zien aankomen. “Loek Hermans is immers lijsttrekker voor de VVD bij de Eerste Kamerverkiezingen in 2011 en heeft een immense staat van dienst in die partij, zodat hij zeer wel op de hoogte geweest moet zijn van de nodige relevante verwikkelingen, temeer daar hij ook reeds sinds jaar en dag bij Meavita betrokken is. Daarnaast werd de privatisering door zijn partij onderschreven, zodat geacht moet worden, dat een en ander op zijn instemming kon rekenen.” Hermans reageerde door te stellen dat de bond tijdens de invoering van de Wmo dwars lag toen Meavita Wmo-onderdelen trachtte te verkopen en dat tussen theorie en praktijk een hele wereld ligt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Onderzoek naar failliet Meavita vrijwel zeker door

Bussemaker moet EC uitleg geven over steun Meavita

Onderzoek naar Meavita-bestuur op lange baan

Bestuur Meavita gedaagd om wanbeleid

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.