Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Oomen: ‘Eindelijk ruimte voor private investeringen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het regeerakkoord van VVD en PvdA biedt eindelijk ruimte voor private investeringen. ‘Dat werkt disciplinerend voor raden van bestuur’, stelt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW.
Oomen: ‘Eindelijk ruimte voor private investeringen’

Het regeerakkoord van VVD en PvdA probeert winst uitkeren in de zorg alleen interessant te maken voor investeerders met een langetermijnperspectief, zoals pensioenfondsen. Winstuitkering is alleen mogelijk bij surpluswinst boven 20 procent solvabiliteit en alleen bij winst uit reguliere exploitatie. Zorgverzekeraars krijgen de mogelijkheid een minderheidsbelang bij zorgaanbieders te verwerven.

Discipline

‘Er is niets dat zo disciplinerend voor raden van bestuur van zorgaanbieders als aandeelhouders aan wie verantwoording is verschuldigd’, stelt Oomen. ‘Raden van bestuur en raden van toezicht hoeven zich nu aan niemand te verantwoorden. Dat moeten ze wel aan kapitaalverschaffers als pensioenfondsen.’

Banken controleren

Wel is Oomen verbaasd over de manier waarop de politiek wil voorkomen dat er dividend wordt uitbetaald als zorginstellingen dat eigenlijk niet kunnen. ‘Banken zullen nooit toestaan dat een zorgaanbieder winst uitkeert als er nog leningen uitstaan waarvan het terugbetalen niet is gegarandeerd. De politiek hoeft dat helemaal niet wettelijk te regelen. Ik kan me wel voorstellen dat er over winst in de zorg gewoon belasting moet worden betaald.’

Geen keuzevrijheid meer

Onbegrijpelijk vindt Oomen het afschaffen van de restitutieverzekering. Dat ontneemt burgers de vrijheid om te kiezen voor zorgaanbieders van eigen keuze, omdat verzekeraars niet meer verplicht zijn om die zorg te vergoeden. Bovendien geeft het verzekeraars in zijn ogen te veel macht. ‘Als zorgaanbieders geen contract hebben met Achmea kunnen ze wel sluiten, want dan gaat eenderde van de klanten elders naartoe.’ (Zorgvisie – Bart Kiers/beeld DSW)

Lees ook:

‘Winstuitkering zorginstellingen juridisch toelaatbaar’

‘Verzekeraar beperkt keuzevrijheid consument’

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dat raden van Bestuur nu geen verantwoording behoeven af te leggen aan niemand, merken wij en vooral de patienten van verpleeg en zorginstellingen al heel lang en zeer ernstig. Maar dat zulks verandert als de aandeelhouders het voor het zeggen krijgen betwijfel ik ten zeerste; ik weet niet welke groep de grootste schurken herbergt. De pensioenfondsen hebben zeer flink in de kassen (van de goedvertrouwende burger) zitten graaien en komen nu niet verder als dat we steeds ouder worden (het is om je kapot te lachen; er is nog een kapper in Zevenbergen en een boer in de Peel die dat 20 jaar geleden niet zagen aankomen). Tuig van het zuiverste soort.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.