Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twijfel aan komst kankerkliniek groeit in Boxmeer

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De gemeenteraad in Boxmeer twijfelt steeds meer aan het doorgaan van het internationale kankercentrum dat moet verrijzen op de Health Campus.
Twijfel aan komst kankerkliniek groeit in Boxmeer

Raadslid Maarten Wiggers de Vries van de Progressieve Kombinatie: ‘Al in 2009 zou de bouw van de “Hansa Oncology Clinic” beginnen, maar ondernemer Lex de Lange laat keer op keer verstek gaan.’

Bouwvergunning verlopen

De bouwvergunning is sinds 10 september verlopen. De bouwvergunning is sinds 10 september verlopen en moet nu opnieuw worden aangevraagd. Dat betekent ook dat De Lange opnieuw leges moet betalen: een bedrag van rond de zeventig duizend euro. De Lange heeft ook tien procent van de grondprijs aanbetaald: vierhonderd duizend euro. Boxmeer heeft zelf ook al 750.000 euro in het project zitten. Inclusief personeelskosten komt dat op zo’n miljoen euro, berekent Wiggers de Vries. Toch houdt het college van B&W vertrouwen in De Lange, zegt wethouder Jos de Graaf: ‘Ik ga er helemaal vanuit dat het doorgaat.’ Voor Wiggers de Vries is de maat vol: ‘Wij vinden dat de gemeente de vergunning moet intrekken en op zoek moet gaan naar andere partners.’

Circumstancial evidence

Gemeentelijk projectleider Vincent Ronners ziet echter weinig alternatieven: ‘Dat valt niet mee, want de investeerders staan niet in de rij.’ Ook Ronners blijft optimisch. Hij zegt bijna wekelijks contact te hebben met de initiatiefnemers en met De Lange persoonlijk:’Wij zien veel beweging. Keihard bewijs is er niet maar de intensieve contacten bieden ons vertrouwen. Je moet het zien als een soort “circumstancial evidence”.’ De Lange zelf wil op dit moment niet reageren.

Aanbetaling

De Lange heeft een optie op tien hectare grond. Drie hectare is bestemd voor de bouw van het internationale kankercentrum, dat is begroot op twee miljoen euro. De kosten van de drie hectare grond bedragen vier miljoen euro. Hansa heeft daar, volgens de regelingen die daarvoor gelden een aanbetaling voor gedaan van tien procent. Daarnaast is er sprake van een bouwvergunning die is opgesplitst in twee delen. Een deel is bestemd voor de bouw van zes ondergrondse bunkers voor radiotherapie, de onderbouw van het nieuwe kankercentrum. Deze bouwvergunning vervalt niet. De leges van veertig duizend euro zijn betaald. Dan is er een tweede deel, voor de bovenbouw. Deze vergunning is sinds 10 september verlopen. Gevolg is dat Hansa opnieuw een groot deel van de leges van 88.485 euro moet betalen bij een nieuwe vergunningaanvraag.

BTW-probleempje

Dan is er ook nog een akkefietje rondom BTW-afdracht. Volgens PK-gemeenteraadslid Wiggers de Vries heeft het bedrijf van De Lange de gemeente ten onrechte btw in rekening gebracht voor een bedrag 54. 000 euro. Dit terwijl het om een niet-btw plichtige dienst ging, namelijk het onderzoek. Volgens de PK wil De Lange het geld niet teruggeven. Ronners zegt dat de discussie met de belastingdienst nog loopt.

Amsterdam

Al in maart 2007 probeerde Lex de Lange zijn kankercentrum van de grond te krijgen in Amsterdam. Toen nog onder de naam ‘International Comprehensive Cancer Institute.’ Dat mislukte vanwege “teveel tegenstand in Amsterdam”. Met de toenmalige Duitse investeerder Rehamed doet De Lange geen zaken meer, beide partijen gingen met ruzie uit elkaar. Eind 2008 verlegde hij het vizier naar Boxmeer. Toen vertelde De Lange nog dat zijn ziekenhuis medio 2012 de deuren zou kunnen openen. Hij kreeg het geld echter niet bij elkaar, naar eigen zeggen door de financiële crisis. Wanneer de eerste paal wordt geslagen, weet hij niet, zo zei hij in een eerder interview in Zorgvisie magazine nummer 9.

Investering Boxmeer

Boxmeer heeft 750.000 euro uitgegeven aan een haalbaarheidsstudie, waarin ook de economische voordelen voor Boxmeer en de omliggende regio zijn onderzocht. Projectleider Vincent Ronners van de gemeente Boxmeer: ‘De Hansakliniek gaat model staan voor meer kankerziekenhuizen die een internationaal netwerk gaan vormen. Het zorghotel zorgt voor 450 fte extra. Professionals uit het buitenland worden hier opgeleid, de apparatuur is allemaal state-of-the-art. Dit heeft een geweldige uitstraling voor Boxmeer en de regio.’ Of dit ervan gaat komen, is de vraag, want De Lange leek eind 2008 alweer wat terug te komen op zijn internationale aspiraties. Hij zei toen: ‘In Boxmeer gaan we met 75 medici werken, van wie eenderde hoogleraar is. We gaan verpleegkundigen weglokken bij zowel Nederlandse academische ziekenhuizen als ziekenhuizen over de grens.’ Mocht het kankercentrum onverhoopt helemaal niet doorgaan, dan ziet de gemeente het geld vermoedelijk niet terug, erkent Ronners. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.