Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Dubbele dip voor ouderenzorg

Instellingen in de ouderenzorg krijgen de komende tijd nogal wat op hun bordje. Ten eerste krijgen zij de geforceerde afbouw van de lage zorgzwaartepakketten (zzp’s) voor hun kiezen, wat zich vertaalt in productieafspraken. Op de tweede plaats is daar de impact van de eigen bijdrage.
Johan Paul

Lage zzp’s in de verzorgingshuizen (1 t/m 3) worden voor het overgrote deel – uit recent onderzoek blijkt voor bijna 80 procent – bezet door armlastige senioren. Dit is de voornaamste reden voor de relatief grote capaciteit in de sociaal-economisch zwakkere gebieden. Met name in de grote steden staan relatief veel verzorgingshuizen met een hoog percentage lage zzp’s.

Gezien vanuit het perspectief van de zorginstelling heeft dit een grote omzetdaling tot gevolg. Er wordt hier dan ook angstvallig gezocht naar exploitatiemodellen in scheiden van wonen en zorg. Er liggen mogelijkheden, maar dan moeten de vastgoedlasten niet hoger uitvallen dan zo’n driehonderd euro per plaats. Dat betekent afboeken, tenzij je een duur huurcontract hebt.

Hoge prevalentie van dementie

Voor de zware zorg ligt de situatie compleet anders. De prevalentie van dementie is bij welvarende ouderen 30 procent hoger dan bij ouderen uit lagere sociale klassen. Dit betekent dat in gemeenten met een relatief hoge welvaart een grote behoefte is aan verpleegzorg. In een doorsneedorp ligt het percentage zzp 5 circa 12 procent hoger dan in een stad. Van de mensen met een zzp 5 in deze gemeenten betaalt 75 procent een hoge eigen bijdrage en ongeveer de helft zelfs de maximale eigen bijdrage.
Deze hoge percentages worden mede veroorzaakt door de vermogenstoets. Her en der constateren we al de effecten op de wachtlijsten voor verpleeghuiszorg. Met name in welvarende gebieden worden de wachtlijsten korter, ondanks de hoge behoefte. Mensen uit deze groep zien blijkbaar toch mogelijkheden om opname uit te stellen. Bovendien is er een steeds breder alternatief aanbod beschikbaar. Voor de traditionele ouderenzorgaanbieder betekent dit nog meer capaciteitsdruk op de zware zorg.

Te veel aanbod

Samengevat: Je bent de klos als je in een welvarend gebied zit met veel verzorgingshuizen. Tenzij verzorgingshuisplaatsen omgezet kunnen worden in verpleegplaatsen in een regime van scheiden van wonen en zorg. In de steden kom je in de knel met de lichte zorgplaatsen indien je niet in staat bent om kamerverhuurder te worden. De vraag naar verpleeghuiszorg is daar – als de stad tenminste niet te vermogend is – echter wel stabieler.
Ten slotte dreigt het gevaar dat je rechts wordt ingehaald door private aanbieders van verpleegzorg: met een maximale eigen bijdrage in 2014 van misschien wel 2.500 euro wordt deze optie namelijk steeds aantrekkelijker.

 


Johan Paul, directeur Coresta Healthcare

8 REACTIES

  1. Iedereen wil verzorgingtehuizen mijden, er werken mensen met een lage opleiding. Bijv. werken met patienten die (forse)pijnstilling krijgen en de observatie/registratie pijn niet kunnen uitvoeren door kennistekort en daarnaast de medicijnen (tijdgegebrek)niet op tijd geven…. Dan liever thuis met regie in eigen hand.

  2. Lees alle reacties
  3. Misschien zijn juist verpleeghuizen wel het grootste risico voor zorgafhankelijke patiënten , omdat daar iedereen een ander VERANTWOORDELIJK acht voor elk ander . Een onderzoek van het igz naar het hittegolfsterftecijfer zal wel te simpel en te indicatief zijn om te publiceren !

  4. Voortdurend is men bezorgd over de betaalbaarheid van de ZORG , de ziekenhuizen , zorginstellingen ,wmo enz. en de bezuinigingen en de topinkomens en bonussen enz. En de SLUITPOST is …….? Juist , het echte LIJDEND voorwerp de premiebetalende , niets te zeggenhebbende De nagenoeg door God verdoemde PATIËNT .

  5. Beste Leus, Die eigen bijdragen zijn hoog maar dementiezorg kost in Belgie ook ongeveer de helft van wat het in Nederland kost! Beste Hans, het is nog niet duidelijk hoe de WMO gelden over de gemeenten worden verdeeld. Ik hoop dat er voldoende rekening wordt gehouden met de sociaal economische achtergrond van senioren, anders hebben de steden een enorm probleem en relatief rijke dorpen geluk.

  6. Wanneer er in de GGZ veel bedden worden gesloten, zullen er ook veel meer plaatsen nodig zijn voor beschermd wonen, resocialisatie. Hiervoor zoekt men ook ws in de betaalbare kamers in de grote steden. Er is dus veel behoefte aan betaalbare (tot € 300) woonplekken. Maar de combi met ouderen lijkt me minder gewenst.

  7. Goede informatie. Helaas wordt alleen de kant van de zorgaanbieder belicht. Dit heeft echter ook consequenties voor de gemeenten die niet voor deze verschillen worden gecompenseerd en dus voor de patienten. Als de heer Paul werkelijk diets boot de zorgaanbieders wil betekenen dan belicht hij deze kant ook.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.