Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philips wil radiologie fundamenteel veranderen

Mark van Dorresteijn
Twee nieuwe scanners moeten de markt veranderen door hogere beeldkwaliteit en definitieve diagnoses in een vroeg stadium te bieden. De nieuwe apparaten zijn gepresenteerd op de grootste radiologiebeurs ter wereld, de RSNA in Chicago.
Philips wil radiologie fundamenteel veranderen

De eerste nieuwe scanner is de IQon Spectral CT. De CT-scanner legt in een scan tegelijkertijd een spectrum aan hoge en lage energie vast. Doordat elke molecuul op een andere energie reageert, kunnen kleurcodes worden toegekend. Wanneer een tumor gevonden wordt, kan direct gekeken worden uit welk weefsel deze bestaat. Hierdoor wordt het zichtbaar of de tumor ‘rust’ of de komende periode zal groeien. Normaal gesproken is een aanvullende scan nodig om deze extra informatie te bemachtigen. Door de nieuwe scanner kan bijvoorbeeld ook achteraf gekeken worden naar de extra informatie. Patiënten hoeven daardoor geen tweede keer de scanner in en krijgen minder straling te verduren. ‘Een definitief antwoord is belangrijk bij scans’, vertelt Gene Saragnese, CEO imaging systems van Philips. ‘Met de spectral CT-scanner kunnen we dat sneller geven. Als de radioloog het niet zeker weet, klikt hij op de spectral-knop om meer informatie uit een scan te halen.’ Als voorbeeld laat hij een CT-scan van een long zien waar weinig mee aan de hand lijkt te zijn. Wanneer hij op de spectral-knop drukt, wordt duidelijk dat de long zeer slecht doorbloed is. Volgens Saragnese is dit de nieuwe manier van werken. ‘Het heeft geen impact op de huidige workflow, het is geen extra werk en vooraf hoeft niets bepaald te worden. En toch kunnen radiologen van de extra voordelen gebruik maken.’

Van analoog naar digitaal

Vereos Digital PET/CT is de tweede unieke scanner. Normaal gesproken wordt gescand met analoge detectoren. De nieuwe scanner werkt met een digitale variant waardoor het beeld vele malen scherper wordt. Het voordeel is dat radiologen afwijkingen in een vroeger stadium kunnen ontdekken. Volgens Saragnese kan de nieuwe digitale scanner vergeleken worden met televisies. ‘Vroeger hadden we allemaal een grote beeldbuis staan waar we best tevreden mee waren. Met de komst van digitale televisie, willen we echt niet meer terug. Het is gewoon veel scherper. Zo is het ook met de PET/CT-scanner. Door de extra scherpe afbeeldingen kunnen we in een vroeg stadium kanker beter ontdekken en sneller beginnen aan de behandeling.’

Definitieve diagnose

Beide oplossingen zorgen ervoor dat artsen sneller een definitieve diagnose kunnen stellen zonder dat daarvoor aanvullende scans nodig zijn. Door de extra duidelijkheid stijgt ook het vetrouwen van de radioloog in de diagnose, waardoor de juiste behandeltherapie sneller gestart kan worden. Voorheen waren daarvoor meer scans nodig of werd externe expertise geraadpleegd. ‘Door deze nieuwe werkwijze stijgt de kwaliteit en dalen de kosten’, concludeert Saragnese.

RSNA

De Radiological Society of North Amerika (RSNA) is een internationale vereniging van radiologen, medische fysici en andere medische professionals. De vereniging heeft circa 53.000 leden uit 140 landen. Het RSNA-congres vindt elk jaar plaats in Chicago en trekt circa 55.000 bezoekers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.