Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Keurmerken zetten kwaliteit nadrukkelijk op agenda’

Mark van Dorresteijn
Keurmerken en andere kwaliteitsverklaringen zijn belangrijk voor de zorg. ‘Ze zetten kwaliteit nadrukkelijk op de agenda’, stelt Lies van Gennip van het Nictiz, het Nederlandse expertisecentrum op het gebied van ict in de zorg en e-health.
‘Keurmerken zetten kwaliteit nadrukkelijk op agenda’

Diana Delnoij, hoofd Kwaliteitsinstituut, en Van Gennip hebben vanmiddag tijdens een nieuwjaarsreceptie het boek ‘Keurmerken, certificaten en kwaliteitsverklaringen in de zorg‘ gepresenteerd. Het boek bevat 75 keurmerken die belangrijk zijn voor instellingen of het type zorg dat geleverd wordt.

Kwaliteit op de agenda

De kwaliteitsverklaringen zorgen ervoor dat betrokkenen in de zorg gaan nadenken over kwaliteit, meent Van Gennip. ‘Om een keurmerk op te stellen, moet eerst de maker nadenken over de eisen. Zorginstellingen denken op hun beurt na hoe zij de kwaliteit van zorg goed in kunnen richten. Zorgverzekeraars kijken of zij de zorginkoop kunnen afstemmen op de keurmerken en tot slot denkt de IGZ mee over de kwaliteit. Dit proces zorgt voor kwaliteitsverbetering in de zorg.’

Bureaucratie

Het grote aantal keurmerken kent ook een risico. Van Gennip ziet dat sommige kwaliteitsverklaringen overlappen of dezelfde kwaliteitseisen voorschrijven. ‘Het is belangrijk dat de zorg niet wordt geconfronteerd met extra bureaucratie. Dan schieten de keurmerken hun doel voorbij. We moeten in Nederland werken aan hergebruik van informatie zodat kwaliteitsgegevens gemakkelijk gedeeld kunnen worden. Daarvoor is eenheid van taal en standaardisering belangrijk. En kwaliteit, eenheid van taal en standaardisering is precies het vlak waar het Nictiz en het Kwaliteitsinstituut goed samengaan.’

Overzicht van kwaliteitsinstrumenten

Delnoij noemt een overzicht van verschillende kwaliteitsinstrumenten belangrijk voor de zorg. ‘Er zijn zoveel richtlijnen, standaarden, keurmerken, indicatoren en meetinstrumenten dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Dat in kaart brengen, samen met partijen als Nictiz, zien wij als een belangrijke opgave. Het boek over keurmerken in de zorg is een mooi begin.’

Van Gennip voegt toe dat keurmerken niet meer weg te denken zijn en steeds belangrijker worden. ‘De afgelopen vijf jaar zijn er gemiddeld acht kwaliteitsverklaringen per jaar bijgekomen. Ook het genoemde aantal partijen in het bezit van een kwaliteitsverklaring, zal toenemen.’

‘Keurmerken, certificaten en kwaliteitsverklaringen in de zorg’

In het boek zijn 75 kwaliteitsverklaringen opgenomen in vijf verschillende categorieën: zorggerelateerde kwaliteitsverklaringen (o.a. CCAF-keurmerk, Roze Lintje, Neokeurmerk), instellingsgerelateerde kwaliteitsverklaringen (o.a. CCKL-accreditatie, Keurmerk voor Pgb-bureaus, ZKN-keurmerk), Kwaliteitsverklaringen voor websites (HONcode, Onlinehulpstempel, SRTFEC-keurmerk), Kwaliteitsverklaringen voor medische hulpmiddelen (o.a. CE-markering, SEMH-erkenning, TÜV Rheinland test mark) en tot slot ict-gerelateerde kwaliteitsverklaringen (o.a. acceptatietest, EMRAM-model, NEN-informatiebeveiliging).

Per keurmerk wordt praktische informatie gegeven over wie de eigenaar is en hoe het keurmerk te behalen is. Ook zaken als kosten, introductiejaar en hoeveel partijen het keurmerk hebben ontvangen, staan in het boek vermeld.

1 REACTIE

  1. Om mensen uit bed te helpen, zelfstandige niveau 2 helpende zorg en welzijn, moet ik nu de volgende documentatie aan een nieuwe zorgvrager overhandigen:
    Keurmerk, ID, diploma(‘s), VOG, VAR, KVK, BAV, BAV bvb, 2 referenties, KC, met daarbij ZVP en ZVRH en ook maandelijkse evaluaties van de zorgvragers. Je hoort van vele zorgverleners, niveau 2,3 als wel 4, dat ze zo langzamerhand wel genoeg bureaucratie hebben. Dat hoor je trouwens van alle ondernemers in Nederland, niet alleen in de zorg.
    Voor de zelfstandige zorgverleners (ZZPer) op niveau 2 niveau is de markt, door de grote bezuinigingen, in 1 jaar tijd volledig verdwenen. Ieder die in 2013 nog snel, na jaren succesvol in de zorg gewerkt te hebben, het nu verplichte diploma HZW haalde, heeft nu geen werk meer als zelfstandigen en kan aansluiten bij de honderden sollicitanten bij de uitzendbureau’s als Zorgwerk die mensen maar inschrijven en inschrijven, maar daar absoluut niet het zelfde aantal vacatures tegenover kunnen zetten. Resultaat: erg veel verborgen werkloosheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.