Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intel start zoektocht naar Parkinsonmedicijn

Mark van Dorresteijn
Door Parkinsonpatiënten intensief te volgen via draagbare technologie moet de genezing van deze ziekte dichterbij komen. Via slimme horloges en apps worden data verzameld op een Big Data platform waaruit nieuwe inzichten ontstaan, zo verwacht technologiebedrijf Intel. Het project is in samenwerking met de Michael J. Fox Foundation, een organisatie die zich inzet voor Parkinsonpatiënten.
Intel start zoektocht naar Parkinsonmedicijn
Foto: Intel

De samenwerking betreft een uitgebreid onderzoek in meerdere fasen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw analyseplatform voor big data. Dit platform is in staat om patronen te herkennen in data over symptomen. Deze worden verzameld via wearables als smartwatches die worden gedragen door deelnemende patiënten. Deze stap moet ervoor zorgen dat onderzoekers en artsen de progressie van de ziekte beter kunnen volgen.

Interpretatie van data

Todd Sherer, CEO van de Michael J. Fox Foundation. ‘Het verzamelen van data is nooit het grote probleem geweest, maar de uitdaging is hoe we deze data interpreteren. Door deze samenwerking kan er objectief en effectief gemeten worden hoe de therapie verloopt en hoe patiënten op medicatie reageren.’ Diane Bryant van senior vice president van Intel vult aan dat de ziekte van Parkinson zich kenmerkt door een grote verscheidenheid aan symptomen waardoor het moeilijk wordt om de progressie van de ziekte effectief te monitoren. ‘De inzet van nieuwe technologieën kan een nieuwe aanpak opleveren voor het meten van Parkinsonsymptomen. En naarmate er meer data beschikbaar komen, kan het ook aanwijzingen opleveren voor tot nu toe onbekende kenmerken van deze ziekte. Deze kunnen weer leiden tot nieuwe onderzoeksgebieden.’

De resultaten van de deelnemers worden direct op de servers van Intel gezet zodat wetenschappers met de data aan de slag kunnen. Foto: Intel

Metingen

De MJFF en Intel hebben eerder dit jaar een onderzoek uitgevoerd om de bruikbaarheid en nauwkeurigheid van wearables te evalueren. Daarbij werden fysiologische kenmerken van een aantal patiënten gemeten. Ook werd het gebruik van een big data analytics-platform getest, om de data te verzamelen en te analyseren. De deelnemers aan deze proef (16 Parkinsonpatiënten en 9 vrijwilligers in een controlegroep) droegen de wearables vier dagen achter elkaar, zowel thuis als tijdens twee bezoeken aan een ziekenhuis. Wetenschappers van Intel zijn op dit moment bezig met zoeken van verbanden tussen de verzamelde data met klinische observaties en dagboeken van patiënten, om zo de nauwkeurigheid van de wearables te bepalen. Ook worden algoritmen ontwikkeld om de symptomen en de progressie van de ziekte te meten.

App

Intel en de MJFF zijn van plan om later dit jaar een nieuwe mobiele app te lanceren, waarmee patiënten de inname van medicijnen kunnen rapporteren en ook hoe zij zich voelen. Dit is onderdeel van de volgende fase van het onderzoek, dat medische wetenschappers in staat moet stellen het effect van medicatie op bewegingssymptomen te meten, aan de hand van veranderingen in de sensordata van de wearables.

Apps

Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.