Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘E-health in minimaal helft ggz-behandelingen’

Mark van Dorresteijn
Zeven ggz-instellingen hebben afgesproken om samen de implementatie van e-health te versnellen. Zij hebben op 28 augustus het samenwerkingsverband Blended7 opgericht. De partijen die deelnemen zijn: Altrecht, Arkin, Breburg, GGz Centraal, GGZ Drenthe, GGNET en Pro Persona.
'E-health in minimaal helft ggz-behandelingen'
Foto: Stockxchng Hoefi
Premium

Binnen de samenwerking wisselen de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    7 REACTIES

    1. Als nieuwe technologieën de zorg beter en inzichtelijker maken dan ligt daar een grote winstpakker ook voor de patiënt. Alleen zal een gedegen groeimodel moeten zorgdragen voor correct aangestuurde en gecontroleerde homogeniteit. Indien het monitoren met intelligente middelen niet nauwgezet geschiedt, dan tast iedereen in het duister en wordt de zorg alleen maar duurder door veel te zwaar ingezette onbekende/onbegrepen middelen. De hang naar complexiteit dus afhankelijkheid gerelateerd, doet eigenlijk het tegenovergestelde! Geef mensen goede en simpele voorbeelden. Geef ze beelden! Laat ze zien hoe het werkt! Mensen lezen niet! Mensen kijken! Een beeld zegt meer dan 1000 w… Die struikelblokken liggen nog levensgroot op ieders pad.
      fritsvandersman@kijkzelfmaar.com

    2. Lees alle reacties
    3. Vooral voor de chronische zieken zoals de hart en diabetes patiënten zou een preventieve telemonitoring unieke resultaten kunnen opleveren.
      Volgens cardioloog Dr. Pedro Brugada zou met onze permanente preventive cardiomonitoring
      – patiënten een rustig leven kunnen leiden wtend dat zij permanent bewaakt worden
      – zouden hartpatiënten tijdig opgeroepen worden zodat een hartaccident tijdig wordt vermeden
      toon poppe@gmail.com
      +32475748616
      Heart Link Online N.V.

    4. Geachte Alberts, bij blended is de insteek juist dat behandelaar en patient met elkaar bekijken hoeveel e-health nodig en gewenst is. In de praktijk is er bij specialistische zorg aan begin en aan einde van de behandeling wat meer ehealth en in midden van de behandeling juist meer face to face. Die 60 tot 70 procent gaat over het AANTAL patienten dat gebruik gaat maken van ehealth , niet over het percentage van de behandeling. Algemene inschatting op basis van praktijk ervaring laatste jaren is dat ehealth ongeveer 10% van de face to face tijd daadwerkelijk kan vervangen. Besparing mbt ehealth zitten vooral in indirecte zaken zoals huisvesting of administratieve organisatie en optimaliseren van processen.

    5. Vanuit mijn professie als klinisch psycholoog heb ik niet het gevoel dat ik voldoende inzicht en overzicht heb wanneer het aandeel E health in de behandeling te groot is. Ik vind dat de keuze voor E health dan ook altijd moet blijven liggen bij de behandelaar en patiënt, en dat er ook behandelaren en patiënten kunnen blijven die geen gebruik wensen te maken van E health. Een doel van 60 tot zelfs 70% is mij veel en veel te hoog, zeker als het gaat om specialistische GGZ.

    6. het enige wat ik hoop is, dat dit project behalve ‘ware gelovigen’ ook sceptici vanaf het begin bij de ontwikkeling betrekt en tegenspraak organiseert. en vooral dat de verzekeraars of de behandelaars de regierol niet vasthouden, maar die rol daadwerkelijk bij de patiënt (of diens vertrouwenspersonen) probeert te leggen.

    7. De risico’s zijn groot. Het gevaar bestaat, dat cliënten anders melden dat ze zijn, ziekteinzicht is, vooral in het psychotische spectrum vaak niet of nauwelijks aanwezig. Juist bij de GGZ is face-to-face altijd n zeer belangrijk onderdeel in de behandeling geweest. Dat was, of tot nog toe is, niet voor niets zo.
      Ik heb heel grote vraagtekens bij het werkelijke succes voor de cliënt. Het lijkt me eerder n -voorlopig- succes voor de portemonnees van de betrokken instellingen.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.