Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Patiëntendossier binnen vijf jaar online beschikbaar’

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn geven in de Begroting VWS hun visie op de toekomst van de zorg. E-health, technologie en innovatie zijn speerpunten. Zij willen bovendien dat patiënten binnen vijf jaar online hun dossier kunnen inzien.
‘Patiëntendossier binnen vijf jaar online beschikbaar’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De transformatie van de zorg kan volgens Schippers en Van Rijn niet goed tot stand komen zonder vernieuwingen. Technologie speelt daarbij een belangrijke rol. Zij wijzen daarbij op het belang van e-health, online therapie en de inzet van apps bij medicatiebegeleiding of therapietrouw. ‘Beveiliging en privacy moeten dan wel op orde zijn. Het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, ligt ter behandeling in de Eerste Kamer. Pas als de randvoorwaarden wettelijk zijn verankerd, kan e-health de rol in de gezondheidszorg spelen die past bij deze tijd, waarin mensen voor heel veel zaken al gebruik maken van internet, apps en andere technologie.’

Toegang tot dossier

Vooral chronisch zieken kunnen enorm aan zelfredzaamheid winnen als zij meer gebruik kunnen maken van nieuwe technologie. ‘We willen dat tachtig procent van de chronisch zieken binnen vijf jaar direct toegang heeft tot de eigen medische gegevens. Hierdoor zijn bijvoorbeeld medicatie-informatie en testresultaten snel beschikbaar. Voor iedereen die thuis zorg en ondersteuning krijgt, moet het bovendien mogelijk zijn om via een beeldscherm 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren, waardoor mensen langer veilig thuis kunnen wonen. Komend jaar verkennen we hoe (kosten)effectieve toepassingen van e-health kunnen worden doorgevoerd.’

Persoonlijk gezondheidsdossier

VWS sluit hiermee bij de wens van patiëntenfederatie NPCF. Zij werken aan het persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) en willen deze voor 2020 beschikbaar hebben voor elke patiënt. Het persoonlijke dossier bevat alle medische gegevens van bijvoorbeeld de huisarts of uit het ziekenhuis. Daarnaast kunnen mensen eigen gegevens verzamelen via wearables of zelfmeetapparatuur. Het PGD is in bezit van de patiënt zelf. Onlangs startte de NPCF daarvoor de projectwebsite Pgdkader2020.nl waarop alle informatie te lezen is.

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het heeft wel heel lang geduurd maar gelukkig komt er nu eindelijk beweging in dit dossier. Er is ook niet veel keus anders glipt het geoon weg. Zo krijgen we alsnog een EPD / PGD maar dan echt met de patient / burger in control en niet de halfbakken LSP ‘oplossing’ die er nu is. Als we tegen die tijd nog niet zijn ingehaald door Apple, Google etc met hun gezobndheidsplatforms wordt het misschien nog wat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.