Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

KNMG: Helft artsen gebruikt Whatsapp voor werk

Mark van Dorresteijn
De helft van de Nederlandse artsen gebruikt WhatsApp voor het werk. Vooral om afspraken te maken met collega’s of voor het vragen om advies. Dit blijkt uit onderzoek onder het KNMG Artsenpanel.
KNMG: Helft artsen gebruikt Whatsapp voor werk
Foto: iStock

WhatsApp is geen veilig communicatiemiddel om bijvoorbeeld patiëntgegevens mee uit te wisselen. Bij gebrek aan beter, gebruiken veel artsen de dienst toch als communicatiemiddel. Artsenorganisatie KNMG adviseert: stuur geen tot de persoon herleidbare gegevens over de app en wis foto’s weer bij verzender en ontvanger.

Whatsapp

De meeste artsen gebruiken WhatsApp vooral privé (86 procent), bijna de helft van de artsen (44 procent) gebruikt het ook voor hun werk. Dit is dan meestal om afspraken te maken met collega’s (66 procent) of anderszins contact met hen te onderhouden (61 procent). De meeste berichten bevatten een vraag (75 procent) of een voorstel 60 procent) waarbij men advies inwint (54 procent) of een akkoord vraagt (45 procent). Medisch specialisten doen dat iets vaker dan huisartsen.

Artsen zien als groot voordeel aan het gebruik van WhatsApp dat informatie gemakkelijk en snel kan worden gedeeld met collega-artsen. Het gaat daarbij vooral om tekstberichten met daarin een vergaderverzoek of andere algemene vraag. Vanwege de korte lijnen tussen collega’s kan men direct schakelen wanneer dit nodig is. Wel is het overgrote merendeel van de ondervraagde artsen zich bewust van de privacy- en beveiligingsrisico’s van deze manier van online communiceren.

Artsen bewust van risico’s

Een derde van de artsen (33 procent) geeft aan via een messenger app ‘wel eens’ foto’s met patiëntinformatie te versturen. Onder de artsen die WhatsApp of een andere messenger app op hun smartphone gebruiken voor werk gerelateerde doelen (44 procent) wordt gemiddeld een keer per maand een foto verstuurd om advies te vragen aan een collega over een bepaalde diagnose of voor een second opinion. Dit zijn meestal foto’s van wonden (huisartsen: 87 procent en medisch specialisten: 41 procent) of van de huid (huisartsen: 73 procent en medisch specialisten: 43 procent).

Artsen onderstrepen de waarde van het gebruik van WhatsApp, maar onderkennen tegelijkertijd de risico’s van onbeveiligde data-uitwisseling en – opslag. Artsen zouden daarom gebaat zijn bij alternatieve messenger apps die specifiek zijn ingericht op de medische context en de eisen die aan een beveiligde uitwisseling en opslag van patiëntgegevens worden gesteld.

Onderzoek

De KNMG bevroeg het artsenpanel om meer inzicht te krijgen in het gebruik van WhatsApp op de werkvloer. Het KNMG artsenpanel bestaat uit een afspiegeling van Nederlandse artsen. Voor dit onderzoek zijn 1.765 deelnemers aan het KNMG artsenpanel uitgenodigd (657 huisartsen en 1.108 specialisten). Uiteindelijk hebben in totaal 702 artsen deelgenomen aan het onderzoek (39,8 procent). Dit is onderverdeeld in 236 huisartsen (35,9 procent) en 466 specialisten (42,1 procent).

5 REACTIES

  1. Het eigenlijke probleem zit hem niet in het gebruikte chat programma of app, maar wat er verder op het mobiele apparaat aanwezig is.
    Vooral bij android apparaten is de controle op de veiligheid van apps (denk hierbij vooral aan wazige tooltjes; voorbeeld waarom zou een simpele zaklantaarn app je locatie nodig hebben???) bijna geheel nihil.
    Bij IOS vindt er nog een redelijke controle vanuit Apple plaats en Windows is volledig gecontroleerd (maar helaas is Windows op de mobiele markt nog maar een randverschijning).
    Wat er allemaal door deze ongecontroleerde apps open en blootgelegd wordt op het mobiele apparaat is nog steeds zeer onduidelijk.
    M.a.w. het is niet alleen de communicatie app maar vooral de rest wat het gevaar oplevert.

  2. Lees alle reacties
  3. Er zijn al meerdere oplossingen voor chat in een veilige omgeving (NEN 7510), denk daarbij aan de oplossingen van Rotterdam Community Solutions. Het verschil is alleen dat Whatsapp gratis is en voor een chat omgeving die voldoet aan de eisen van de Nederlandse overheid aangaande communicatie rondom patiënten er een kleine bijdrage wordt gevraagd. Maar door hiermee de privacy van de patiënt te respecteren en te voldoen aan de regels, lijkt mij dat een klein offer.

  4. Het gebruik van de app mijnPraktijk is een goed alternatief voor de communicatie tussen artsen, assistentes en ander personeel binnen een praktijk. In deze app zit een ingebouwde chatfunctie die juist bedoeld is voor onderling contact. Vragen of voorstellen kunnen hier mee gedaan worden.

  5. Icarus Secure Medical Messenger and Collaboration is ontwikkeld in het Zeeuwse om juist te voorzien in veilige communicatie tussen artsen onderling, maar ook om te voorzien in veilige communicatie tussen patient en poli/specialist/huisarts. Hiertoe is een IOS, Android en HTML 5 client (desktop) ontwikkeld.

  6. Lijkt me goed een veilige CBP proof applicatie in te zetten. Een alternatief voor de Whats-app, specifiek ingericht op de medische context en de eisen die aan een beveiligde uitwisseling en opslag van patiëntgegevens worden gesteld, is Kanta Messenger

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.