Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Epd-overzicht 2015: De markt versmalt

Mark van Dorresteijn
Het epd-jaar 2013 kenmerkte zich door turbulentie aan de vraagzijde, 2014 was het jaar van de consolidatie aan de aanbodzijde. 2015 belooft een jaar te worden waarin veel selectieprocedures tot een contract leiden. In de meeste gevallen met ‘the usual suspects’.
Epd-overzicht 2015: De markt versmalt

Het nieuwe overzicht en de marktverkenning is gemaakt door Jeroen van Ginneken (principal adviseur) en Patrick van Eekeren (partner). Beide werken bij M&I/Partners. Steven Bonnee (adviseur bij M&I/Partners) werkte mee aan de epd-inventarisatie. Het complete artikel staat in Zorgvisie ict magazine van maart 2015.

Bekijk ook het complete overzicht van epd/zis in ziekenhuizen plus interactieve kaart.

Selectietrajecten

Momenteel zijn circa 19 ziekenhuizen bezig met een selectietraject. ‘Het overgrote deel daarvan is pas in 2014 echt gestart; zij hebben een offerteaanvraag uitgestuurd’, stellen de adviseurs. ‘Enkele selecties lopen al langer en komen maar moeilijk tot afronding, de contractondertekening is nog ver weg. De oorzaken daarvan zijn verschillend, maar duidelijk is dat de financiële ruimte krapper wordt. Dat zorgt ervoor dat de financiën een steeds dominanter element in de afwegingen worden.’ Zij zien dat een belangrijke drijfveer voor de fusies komt door samenwerking of fusies. ‘Sinds begin 2014 hebben er zeven nieuwe juridische fusies plaatsgevonden, waarbij in totaal vijftien ziekenhuizen betrokken waren. Daarnaast waren in 2014 drie bestuurlijke fusies. Voor 2015 zit nog het nodige in de pijplijn, zoals voorgenomen fusies en fusies die wachten op goedkeuring door de NZa en de ACM. Van de genoemde negentien ziekenhuizen zijn er maar liefst zestien op een of andere manier betrokken bij een samenwerking of (voorgenomen) fusie.’

Leveranciers

Aan de aanbodzijde versmalt de epd-markt zich verder richting twee leveranciers. Alle keuzes in 2014 zijn gevallen op ofwel Chipsoft ofwel Epic. Van Ginneken en Van Eekeren: ‘Beide leveranciers staan vaak als enige op vrijwel elke shortlist, eventueel aangevuld met de bestaande leverancier. Daar komt bij dat Epic ook nog eens selectief is met betrekking tot de ziekenhuizen waarvoor zij een aanbod wil doen. Valt er eigenlijk wel iets te kiezen? Voor de Chipsoft- en Epic-ziekenhuizen staat 2015 in het teken van het verder uitnutten van de investeringen. Voor de Chipsoft-huizen door de overstap te maken naar HiX. Van de gebruikers van EZIS 5.x zijn er in 2014 twee overgestapt naar HiX (Lievensberg en WFG). De overige vier HiX-implementaties die in 2014 zijn afgerond betreffen allemaal nieuwe implementaties. Intussen verliezen CSC, quCare en i.s.h.med verder terrein. De kleinere aanbieders (MI Consultancy met NeoZIS, Medicore met MC EPD, MCS met EasyCare) lijken hun bescheiden marktaandeel in de ziekenhuizen maar moeilijk uit te kunnen bouwen. Dit in weerwil van het steeds volwassener en vollediger worden van hun oplossingen en hun successen bij zbc’s.’

UMC Groningen en Erasmus MC

Na het verschijnen van het overzicht besloten de besturen van Erasmus MC en UMC Groningen om afscheid te nemen van Siemens/Cerner. De ziekenhuizen willen sowieso een nieuw epd/zis-systeem en starten daarvoor op korte termijn een nieuw Europees aanbestedingstraject.

1 REACTIE

  1. Het ‘aanbod verdiept’ zou ik willen zeggen; meer functionaliteit voor verdergaande proces- en kennis-ondersteuning. In een toch al kleine en krimpende markt, is het dan logisch en goed dan het aantal systemen afneemt. Dat is in andere segmenten van de gezondheidszorg niet anders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.