Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënten willen zorg verbeteren met PGD

Mark van Dorresteijn
Het persoonlijke gezondheidsdossier (PGD) is volgens onderzoek van patiëntenfederatie NPCF van grote waarde voor patiënten. ‘Wie een PGD heeft, wil eigenlijk niet meer zonder’, luidt de conclusie van een onderzoek onder 11.000 mensen uit het patiëntenpanel van de NPCF.
Patiënten willen zorg verbeteren met PGD
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Mensen gebruiken het persoonlijke dossier omdat ze zelf het overzicht willen houden over wat er met hen aan de hand is. En ook omdat zorgverleners dan in een oogopslag kunnen zien wat er bij de patiënt speelt en omdat ze zelf dankzij het PGD een goed beeld hebben van hoe hun gezondheid zich ontwikkelt.

Gebruik van het persoonlijk dossier

Van de ondervraagden (pdf) heeft 9 procent (1067 deelnemers) een PGD gebruikt, of gebruikt deze nog steeds. Zij hadden daarin het vaakst toegang tot een medicatieoverzicht, verslagen en uitslagen van zorgverleners en brieven van zorgverleners. Resultaten uit vragenlijsten, meetinstrumenten of apps waren het minst vaak aanwezig. In de meeste gevallen zijn zij het PGD gaan gebruiken toen zij er van hoorden of chronisch ziek werden. Zwangerschap of levensstijlverbetering wordt opvallend weinig genoemd als reden om het PGD te gebruiken.

De mensen die geen PGD gebruiken of hebben gebruikt (8838 ondervraagden), weten niet hoe of waar ze dat moeten doen. Een klein percentage zegt het niet nodig te hebben.

PGD-wensenlijst

Het PGD moet vooral het aantal fouten in de zorg terugdringen. Ondervraagden willen dat verkeerde combinaties van medicatie worden herkend en zorgverleners laten weten dat er onjuiste of onvolledige informatie in het dossier staat. Ook willen zij het berichtenverkeer in het algemeen in kunnen zien.

Kosten persoonlijk dossier

Over de kosten van het persoonlijk gezondheidsdossier lopen de meningen uiteen. De meeste mensen willen wel een kleine vergoeding betalen van maximaal 20 euro om een PGD aan te schaffen. Een net zo kleine jaarlijkse bijdrage is ook bespreekbaar. Maar veruit de meeste mensen vinden dat een PGD gewoon onderdeel moet zijn van het basispakket in de zorgverzekering.

Voorstander PGD

De NPCF is overigens niet onafhankelijk in deze kwestie. De patiëntenfederatie pleit al geruime tijd voor de komst van een PGD en werkt zelf aan een raamwerk voor een goed PGD. De bedoeling is dat rond 2020 iedereen die dat wil een persoonlijk gezondheidsdossier kan hebben. Directeur Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF: ‘Wij werken hard aan de introductie van een PGD voor iedereen die dat wil. Dit onderzoek geeft aan dat er behoefte aan is.’

1 REACTIE

  1. Een onderzoek onder leden van het patientenpanel van de NPCF is niet per se een betrouwbaar onderzoek.
    En om maar liefst 9% (!)  van dit aantal te quoten, getuigt niet echt van een kritische en onafhankelijke blik.
    Als ik lees dat van alle 65-plussers 44 procent geen internet gebruikt voor bankieren, dan vraag ik mij af hoe het zit met zoiets als het PGD.
    ( En men fluistert dat er onder de 65-plussers nogal wat mensen zitten die tot de doelgroep van het PGD behoren. )
    Het PGD, dat overigens fors gesponsord wordt door VZVZ, de club achter het inmiddels extreem populaire, en door gans Nederland omarmde, LSP.
    Journalistieke onafhankelijkheid staat overduidelijk niet altijd hoog in het vaandel van mensen die blijkbaar kwantiteit preferen boven kwaliteit van berichtgeving.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.