Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groningen van start met persoonlijk gezondheidsdossier

Mark van Dorresteijn
Een groot aantal zorgpartijen in Groningen is bezig met de ontwikkeling van het persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) Zodos. Het gaat om Zorgbelang Groningen, Groningse huisartsen, de Ommelander Ziekenhuis Groep, het Refaja Ziekenhuis, het Centrum voor Revalidatie van het UMCG en zorgverzekeraar Menzis.
Groningen van start met persoonlijk gezondheidsdossier
Foto: ANP - Koen Suyk

In een PGD kunnen patiënten hun medische dossier inzien, zelf bepalen met wie ze gegevens delen, aanvullende informatie (bijvoorbeeld bijwerkingen van medicijnen) aanleveren aan hun arts en een dagboek bijhouden van eventuele klachten.

Proefproject Zodos

Mensen met diabetes in Noord- en Oost- Groningen gaan Zodos gebruiken om gegevens zoals bloeddruk en glucosewaarden online uit te wisselen met hun zorgverlener, bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van de huisarts, of de verpleegkundige van het ziekenhuis. Zorgbelang Groningen verwacht dat binnen nu en vijf jaar Zodos gebruikt kan worden door alle burgers in Groningen die met zorg te maken krijgen, niet alleen voor het versturen van zelfmeetwaarden maar ook voor het inzien van het medisch dossier.

Voordelen

Wanneer patiënten gebruik maken van een PGD, levert dit voor alle betrokkenen voordelen op, meent Zorgbelang Groningen. Mensen met diabetes hoeven bijvoorbeeld minder vaak op consult, omdat de zorgverlener op afstand kan beoordelen hoe het met hen gaat. Zo blijft de zorg toegankelijk en dichtbij, ook in regio’s waar de zorg onder druk komt te staan. Bovendien scheelt het tijd, voor zowel de patiënt als de zorgverlener.

Verantwoordelijkheid meer bij patiënt

De aanleiding voor het ontwikkelen van een PGD zijn de wensen, behoeften en ervaringen van patiënten zelf. Edwin Klok, directeur-bestuurder van Zorgbelang Groningen: ‘Patiënten geven aan dat het wenselijk is om het aanbod van bijvoorbeeld diabeteszorg op hun persoonlijke situatie af te stemmen. Het communiceren van zelfmeetwaarden gaat nu nog omslachtig of helemaal niet. Door gebruik te maken van een PGD kan de zorg voor alle betrokkenen (patiënt, zorgverlener en verzekeraar) beter worden georganiseerd en bovenal heeft de patiënt meer de regie over het omgaan met zijn/haar ziekte.’ Sander Jonges, huisarts in Winschoten: ‘Een PGD zou een mooi instrument zijn om patiënten meer verantwoordelijkheid voor het managen van hun aandoening te geven en tegelijkertijd zowel voor de patiënt als zorgverlener de tijdsinvestering in het ziektemanagement te verminderen. Zo profiteert ook de verzekeraar ervan.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.