Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

45 maanden

Mark van Dorresteijn
De e-healthdoelstellingen van VWS zijn - als alles goed gaat - over 45 maanden bereikt, maar hoe belangrijk en nuttig zijn deze doelstellingen eigenlijk?
Mark van Dorresteijn
Foto: Reed

De VWS-doelstellingen van 2 juli 2014 worden steevast genoemd in rapporten of op congressen. Als het lukt om ze te halen, kan over vijf jaar: 80 procent van de chronisch zieken zijn eigen medische gegevens inzien, 75 procent van de ouderen en chronisch zieken zichzelf meten en iedereen gebruikmaken van beeldschermzorg. De laatste nulmeting uit oktober 2014 zag er niet zo rooskleurig uit. E-health wordt eigenlijk nog amper gebruikt. Morgen, 7 oktober, verschijnt een nieuwe monitor van het Nictiz. Ik ben benieuwd of het inmiddels beter gaat.

500 miljoen

Schippers ziet in ieder geval dat het hard nodig is om te investeren in laagcomplexe zorg en preventie. Onder andere telemonitoring, e-health, gezondheids-apps en sensoren dragen volgens haar bij aan de kwaliteit van leven, de zelfredzaamheid van mensen en de betaalbaarheid van de zorg. De komende jaren wordt er 130 miljoen euro door VWS en nog eens 347 miljoen euro door het bedrijfsleven uitgegeven om medisch-technologische innovaties stimuleren. Daarbij zegt Schippers nadrukkelijk dat de patiënt de voordelen moet ervaren van de innovaties.

Technologie of de mens?

Wat ik telkens mis in de doelstellingen, aankondigingen en projecten is gedragsverandering. Veel patiënten hebben geen zin om moeite te doen voor hun gezondheid. Denk aan extra bewegen, gezonder eten of elke dag metingen verrichten. Ook de therapietrouw is al jarenlang een probleem. Niet alleen patiënten worstelen met gedragsverandering, bij zorgpersoneel speelt hetzelfde. Nieuwe systemen leren kennen of patiënten meer betrekken bij de behandeling via het patiëntportaal blijkt nog erg lastig. Zoals steeds vaker wordt geconcludeerd: het is niet langer de technologie die het probleem vormt, het is de gebruiker die weerstand biedt tegen verandering. Hoe krijgen we patiënten, artsen, verpleegkundigen en verzorgenden sneller bereid om technologische innovaties te gebruiken? Door het aantrekkelijker te maken? Of misschien met serious gaming? Een ongelooflijk ingewikkelde uitdaging, maar met een deel van de 130 miljoen euro zijn er vast genoeg slimme mensen te verzamelen die een antwoord weten op dit probleem. Als dat lukt, dan kunnen mensen over vijf jaar niet alleen aan de slag met e-health, maar dan willen zij het ook.

Discussie

Ik ben benieuwd wat u denkt dat er in deze 45 resterende maanden moet gebeuren. Is het genoeg om innovatie te bekostigen en volgen gebruikers vanzelf? Moet er meer geld naar verandermanagement? Of zit het wellicht nog anders? Graag uw reactie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.