Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van oud naar nieuw

MSD
Start ups zijn hot. Ze staan voor modern, snel, creatief tot zelfs disruptief. Dat geldt in allerlei sectoren en zeker ook de gezondheidszorg. Voorbeelden te over.
einte elsinga.jpeg
Einte Elsinga

Denk aan de ontwikkeling  een aantal jaren geleden door de toenmalige startup Sapiens van een  “brain pacemaker”,  een tool waarmee Parkinson patienten weer controle over hun hersenen krijgen en weer kunnen lopen.  En hetzelfde concept zit achter een nieuwe startup (G-Therapeutics) die technologische hulpmiddelen ontwikkelt voor patienten met een dwarslaesie. Maar ook in de farmaceutische wereld zien we dat het vooral kleine R&D bedrijven zijn die het begin vormen van de speurtocht naar nieuwe, veelbelovende geneesmiddelen. Na die eerste fase komen dan vaak de “grote jongens” langs, die met veel kapitaal de kansrijke vernieuwingen omarmen en de mogelijkheid tot opschaling en doorontwikkeling bieden. Als het goed is, wordt zo het beste van twee werelden gecombineerd: klein, innovatief met groot, uitvoerend.

PIEK fonds
De traditionele zorginstellingen in ons land hebben moeite met innovatie: geen klimaat, geen geld, geen faciliteiten. De overheid probeert daar wat aan te doen, via programma’s als Doorbraak met de zorg en het topsectorenbeleid. De zorgverzekeraars pretenderen ook innovatie te willen aansporen, maar als het er op aankomt zijn ze zeer terughoudend: vele voorwaarden, nauwelijks investeringsbereidheid, geen risico. Voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zou graag zien dat de zorgverzekeraars gezamenlijk een PIEK fonds opzetten, onder meer voor innovatie, zo zei hij bij zijn nieuwjaarstoespraak. Maar dat zal nog heel wat voeten in de aarde hebben…

Nieuwe zorgconcepten
Ik denk dat de vernieuwing in de zorg met deze traditionele partijen alléén niet gaat lukken. Die zal vooral moeten komen van de nieuwere spelers binnen en buiten de zorg. Daar zitten veel meer de ideeën en het elan. Zoek dus als traditionele zorgaanbieder aansluiting bij die nieuwe spelers, zou ik zeggen. Dat opent de weg naar nieuwe zorgconcepten als bijvoorbeeld de digitale huisarts, diagnostiek op afstand, patiënt owned health data, een Funda voor artsen enzovoorts. Deze nieuwe partijen zijn vaak ook bereid om zelf mee (risicodragend) te investeren. En dat lijkt me een betere basis voor een business case dan een projectsubsidie van de overheid of zorgverzekeraar.

In de zorg is zo nog veel vernieuwing mogelijk, in het belang van de patiënt (goede zorg) en de verzekerde (betaalbare zorg). En het zal wel moeten ook, wil de traditionele zorgaanbieder niet hetzelfde lot beschoren zijn als V&D en de schoenenwinkels!

Zie voor verder discussie over het  thema “Zorg en Technologie” ook:

www.panoramavandezorg.nl.

Einte Elsinga, MSD

Voor meer informatie of reactie: einte.elsinga@merck.com

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.