Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers: selectieve contractering leidt tot meer kwaliteit

Redacteur KinderopvangTotaal
Minister Edith Schippers verwacht dat selectief inkoopbeleid van zorgverzekeraars leidt tot een hogere zorgkwaliteit dan de landelijke norm voorschrijft. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. “Ik verwacht dat kwaliteits- en doelmatigheidsoverwegingen bij de inkoop doorslaggevend zullen zijn.”
Schippers: selectieve contractering leidt tot meer kwaliteit

Zorgverzekeraars kunnen via hun zorginkoop bepalen bij wie ze wel en niet zorg willen inkopen, als ze zich maar aan bepaalde voorwaarden houden. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer ter beantwoording van vragen van de SP. Dat kan betekenen dat de zorgkwaliteit sterk kan differentiëren tussen ziekenhuizen. De voorwaarden voor behoud van kwaliteit heeft Schippers al eerder geformuleerd: De kwaliteit van de spoedeisende hulp in ziekenhuizen moet behouden blijven en dient binnen 45 minuten na melding met een ambulance bereikbaar te zijn. “Ik verwacht van zorgverzekeraars dat kwaliteits- en doelmatigheidsoverwegingen bij de inkoop doorslaggevend zullen zijn”.

Inkoopbeleid

Renske Leijten van de SP had vragen gesteld naar aanleiding van het selectieve inkoopbeleid van Menzis. De zorgverzekeraar kondigde aan om voor een aantal planbare ziekenhuisbehandelingen – heupen, amandelen en rughernia’s – ziekenhuizen te zoeken die daar aantoonbaar zeer goede resultaten in behalen. Leijten verwachtte dat het uitsluiten van ziekenhuizen doorwerkt op de acute zorg als iemand spoedeisende hulp nodig heeft.

Lat ligt hoger

De minister ziet geen enkel risico als verzekeraars verschillende kwaliteitscriteria hanteren bij hun keuze voor een ziekenhuis. “Ik denk dat het leidt tot een geleidelijke verhoging van de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg. Ik zie een belangrijk onderscheid tussen landelijke kwaliteitsnormen, waarop de IGZ toeziet, en eventuele scherpere kwaliteitseisen die een verzekeraar voor zijn eigen verzekerden hanteert. Het staat zorgverzekeraars vrij de lat hoger te leggen dan de landelijke norm. Verzekeraars nemen die vrijheid gelukkig ook, omdat zij zich willen onderscheiden van hun concurrenten. Maar ook omdat strengere kwaliteitseisen de doelmatigheid van de zorgverlening ten goede kan komen. Dat is interessant voor de kostenontwikkeling.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Schippers: ‘Zorgverzekeraars moeten selectiever gaan inkopen’

‘Verzekeraars werken wel degelijk aan contracteren zzp’ers’

Solvabiliteitseis verzekeraars lokt hogere premie uit

‘Geen vangnet voor verzekeraars’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.