Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer bespreekt misstanden gehandicaptenzorg

Het gebrek aan zeggenschap van cliënten en hun familie over de zorg en het “gesjoemel” met indicaties zullen onderwerp zijn tijdens het Kamerdebat over de AWBZ-zorg op donderdag 7 november. Renske Leijten (SP) en Vera Bergkamp (D66) en PvdA’er Otwin van Dijk stellen het zwartboek over de misstanden in de gehandicaptenzorg aan de orde, zo schrijft vakblad Zorg en Welzijn.
Kamer bespreekt misstanden gehandicaptenzorg
Foto: ANP Evert Jan Daniëls

De gehandicaptenzorg wordt verziekt door zwijgcultuur, slechte controle op de besteding van geld en machtsspel door het management. Dat is de conclusie in het zwartboek van de Stichting Klokkenluiders Verstandelijk Gehandicaptenzorg, in 2009 opgericht door ‘een aantal betrokken ouders’. In het zwartboek wordt melding gemaakt van ‘ernstige en verbijsterende misstanden in zorg voor gehandicapten’. Het gaat bijvoorbeeld om zeer slechte bejegening van cliënten en familie, slechte kwaliteit van zorg, mishandeling en ‘gesjoemel’ met AWBZ-geld en privé-geld van cliënten.

 

Klachten

Op verzoek van Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA), Renske Leijten (SP) en Vera Bergkamp (D66) is een voorlopige inventarisatie gemaakt van 100 klachten die sinds februari 2013 op het meldpunt van de stichting Klokkenluiders Verstandelijk Gehandicaptenzorg zijn binnengekomen. Daarvan zijn 60 meldingen nader onderzocht en in het zwartboek opgenomen. ‘De meldingen zijn heel heftig. Wij hadden zelf om de tussenrapportage gevraagd om een goed beeld te krijgen van wat er mis gaat in de gehandicaptenzorg. De nieuwe wet langdurige zorg geeft mogelijkheden om hervormingen die nodig zijn nu aan te brengen’, zegt Otwin van Dijk op Zorg en Welzijn.



Zeggenschap

De PvdA’er wil het gebrek aan zeggenschap in het debat donderdag aan de orde stellen: ‘Van wie is de zorg? Cliënten en familieleden dienen betrokken te worden bij de zorg. Verder moet paal en perk worden gesteld aan de upcoding van indicaties door instellingen.’

 

Structureel

Het gaat niet om incidenten, volgens de stichting Klokkenluiders. ‘Wij spreken het vermoeden uit dat er sprake is van een structureel probleem’. Dat kan volgens de stichting worden toegeschreven aan de ondoorzichtigheid en de zwijgcultuur van de instellingen. Er wordt ook druk uitgeoefend op personeel, familie en op cliënten door het management. Verder constateert de Klokkenluiders stichting fraude en ‘sjoemelen’ met AWBZ-geld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.