Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Regiomaatschap kan kartel zijn, volgens de ACM

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuisbesturen zijn verantwoordelijk voor de afspraken die medisch specialisten maken met specialisten uit een ander ziekenhuis. De Autoriteit Consument & Markt kan deze aanmerken als kartelafspraken.
Regiomaatschap kan kartel zijn
Foto: Paul Stolk

Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt naar aanleiding van vragen over de beoordeling van afspraken tussen medisch specialisten en fusies van maatschappen van medisch specialisten uit verschillende ziekenhuizen.

Kartelafspraken

ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn: ‘Een maatschap waarin medisch specialisten van verschillende ziekenhuizen zijn verenigd  beschouwen we als een samenwerking tussen de betrokken ziekenhuizen. Dat betekent dat afspraken binnen zo’n maatschap die de concurrentie beperken worden beschouwd als een kartelafspraak tussen ziekenhuizen.’

Kwaliteit

De vorming van een stads- of regiomaatschap en de afspraken die daarbij gemaakt worden kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit of toegankelijkheid, zoals bijvoorbeeld het kunnen aanbieden van 7×24 uur zorg. Afspraken tussen maatschappen kunnen echter ook kartelafspraken over verdeling van zorg tussen ziekenhuizen inhouden die de concurrentie inperken en die negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit of de betaalbaarheid van zorg.

Autoriteit Consument & Markt

De ACM grijpt in als een samenwerking niet in het belang is van de patiënt. Hierbij wordt het oordeel van patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars zwaar meegewogen. De NZa deelt de vaststelling dat ACM maatschappen en ziekenhuizen als een geheel beziet. Ook de NZa heeft bevoegdheden om bij regiomaatschappen op te treden. De ACM en NZa treden, als dat nodig blijkt, aanvullend aan elkaar en in onderling overleg op.

1 REACTIE

  1. Geachte lezer,
    Wanneer een ziekenhuis geen medische specialisten in loondienst heeft, is er dan in juridische zin misschien sprake van ZBC’s in een ziekenhuisorganisatie.
    Waarbij de ziekenhuisorganisatie de ZBC’s faciliteert.
    Is een toelatingsovereenkomst tussen een medisch specialist en de ziekenhuisorganisatie dan nog wel nodig?
    ZBC’s kunnen dan misschien in regionaal verband een personele unie vormen?
    Vriendelijke groet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.