Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Psychotherapeut mag toch hoofdbehandelaar zijn

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Voorlopig mogen vrijgevestigd psychotherapeuten en psychologen nog steeds hoofdbehandelaar zijn in de gespecialiseerde ggz.
Psychotherapeut mag toch hoofdbehandelaar zijn
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Dat schijft minister Schippers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Schippers zegt ‘vooralsnog’ de situatie te accepteren waarin degene die de diagnose stelt een ander is dan de hoofdbehandelaar.

Norm

Schippers geeft de sector meer tijd om de taken en bevoegdheden van een hoofdbehandelaar te omschrijven. In 2016 moet er een definitieve norm zijn vastgelegd voor het hoofdbehandelaarschap in zowel de generalistische- als de gespecialiseerde ggz. Ze zegt de ontwikkelingen nauwlettend te gaan volgen en te bekijken wat de consequenties zijn voor de patiënttevredenheid, de kwaliteit, de kosten en administratieve lasten.

Psychologen en psychotherapeuten

Voor voorzitter Judith Veenendaal van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten is het een overwinning: ‘We zijn hier absoluut zeer gelukkig mee. Niet alleen voor onze positie is het belangrijk, maar dit is ook goed nieuws voor de cliënt. Die houdt hierdoor zijn keuzevrijheid.’ De vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten dreigden in 2014 hun werk in de specialistische ggz kwijt te raken omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onlangs adviseerde dat gespecialiseerde ggz alleen nog mocht worden aangeboden in instellingen.

Multidisciplinair

Schippers gaat hier dus niet in mee. Tijdens het overleg dat de minister vanochtend met partijen in de ggz had, heeft zij wel duidelijk aangegeven dat professionals in een multidisciplinair verband moeten werken. Als het nodig is, moet een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een psychiater kunnen worden ingeschakeld. Volgens Veenendaal is dit in een vrijgevestigde setting al gangbaar.

Lijst

Voor de periode tot 2016 heeft de minister één lijst opgesteld met beroepen die hoofdbehandelaar mogen zijn. Op de lijst staan: psychiater, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychotherapeut, specialist ouderengeneeskunde, verslavingsarts in profielregister KNMG, klinisch geriater, verpleegkundig specialist GGZ en GZ-psycholoog. In haar brief neemt Schippers de acht verantwoordelijkheden over die de veldpartijen al in een eerder stadium hebben omschreven. De Nederlandse Zorgautoriteit neemt deze verantwoordelijkheden op in de declaratiebepalingen voor de Ggz in 2014.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

10 REACTIES

  1. Ik verbaas me er enorm over hoeveel organisaties ineens behandeling opnemen in hun dienstenpakket. Naar mijn bescheiden mening proberen veel organisaties die tot op heden begeleiding bieden en dit (gedeeltelijk) kwijt gaan raken, dit verlies te compenseren door deze cliënten een ‘behandeltraject’ aan te bieden.

  2. Lees alle reacties
  3. Edith is het helaas niet gelukt de hele zorg op de schop te nemen.
    Zou als ik haar was het bedrijfsleven bekijken en dezelfde maatregelen nemen- met name het kostenplaatje drukken kost wat kost en iedereen mo9et inleveren.
    Het is toch van de gekke aan te moeten nemen, dat de slager in eigen vlees moet snijden.
    Dus dan moet het van ‘derde’ gebeuren?

  4. Je vraagt je toch af hoe de minister zich nu moet voelen. Zij is voor het karretje gespannen van verzekeraars en beroepsorganisaties en moet nu anderhalf jaar later toegeven dat het toch allemaal niet zo is. Ik zou me kapot schamen als ik minister was. En ontzettend boos zijn op de menners, de verzekeraars en beroepsorganisaties. Bovendien zou ik pijn hebben in mijn kaken. Van het ingespannen staan met een bit in mijn mond, terwijl er lustig aan de teugels wordt getrokken. Links Rechts en weer Links en Rechts.

  5. Aantoonbaar is dat de minister fouten gemaakt heeft en door deze negatieve beeldvorming heeft bijgedragen aan het faillissement van Europsyche ….., op basis van niet gegronde beweringen .
    Europsyche was als stichting niet in die financiële situatie dat zij dit kon aanvechten. De minister is verwijtbaar dat zij een nieuwe innovatieve zorgleverancier, die notabene in het verlengde van de wensen van haar eigen beleid opereerde, heeft overgeleverd aan de macht van de verzekeringsmaatschappijen… David vs goliath, maar dan met een David die geen steentje had en een slinger.

  6. Toch een beetje jammer dat de minister nu toegeeft fout te zijn geweest vwb het hoofdbehandelaarschap en dat een inovatieve club als EuroPsyche daarvoor de rekening moest betalen. Zij hadden dit multidisciplinaire model perfect uitgewerkt, hadden ten alle tijde de mogelijkheid van inschakelen van alle expertises (waaronder psychiaters), deden sowieso toetsingen door collega’s van alle dossiers, kortom eigenlijk alles wat er voor de vrijgevestigde geregeld moest worden en meer. Helaas. EuroPsyche is niet meer. En dit zeg ik uit de grond van mijn hart.

  7. Vreemd dat Zorgvisie dit artikel onder het kopje Kwaliteit plaatst. De hele discussie over het hoofdbehandelaarschap ging over geld, niet over kwaliteit.
    De minister wilde minder hoofdbehandelaren omdat ze dacht daarmee de capaciteit van zorg te verkleinen. Dat leidt niet tot kwaliteit, dat leidt tot uitsluiting van patiënten die GGZ-nodig hebben. Natuurlijk zijn psychiaters voor een deel van de patiënten beter in staat om hen te diagnosticeren dan andere professionals, maar dat geldt zeker niet voor alle patiënten. Patiënten met niet onderkende Lyme of een delier die worden doorverwezen door een huisarts naar een psychiater lopen grote kans behandelt te worden voor de symptomen zonder dat er ooit onderzoek wordt gedaan naar mogelijke onderliggende somatiek. En tegen de tijd dat die somatiek wel onontkendbaar duidelijk wordt, is de gezondheidsschade veelal onherstelbaar. Psychiaters hebben een belangrijke rol in de gespecialiseerde psychiatrie, maar ze verdienen niet het alleenrecht op het hoofdbehandelaarschap.
    Nu gaat de minister gaat waarschijnlijk op zoek naar andere middelen om de capaciteit in de GGZ te beperken. Pas als die maatregelen duidelijk zijn kunnen we beslissen om de vlag uit te steken. Daar is het nu te vroeg voor.

  8. Winst voor de een, een groot verlies voor de NVvP en haar leden. De psychiaters zien een sterke terugloop van de vraag naar gespecialiseerde GGZ nu niet gecompenseerd worden door het uitsluiten van hun concurrenten van het hoofdbehandelaarschap. De psychiaters dachten een mooie deal met de minister te hebben gesloten, maar die laatste komt nu op haar toezegging terug. In menig gesloten instelling gaat het servies tegen de muur, en niet door de patiënten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.