Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meerderheid voor euthanasie bij levensmoeheid

Mark van Dorresteijn
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (62 procent) vindt dat hulp bij zelfdoding mag worden verleend als iemand levensmoe is. Het draagvlak hiervoor is sinds 2007 met 9 procent toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 28.000 mensen.
Meerderheid voor euthanasie bij levensmoeheid

Ook als een dement persoon voor zijn ziekte heeft verklaard niet verder te willen leven met vorderende dementie, vindt een ruime meerderheid (85 procent) dat hulp geboden mag worden bij levensbeëindiging. En mensen zijn onomstotelijk (91 procent) voor hulp bij zelfdoding bij lichamelijk uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Hulp bij zelfdoding

Op dit moment moet voor hulp bij zelfdoding sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Of het alleen lichamelijk of ook psychisch lijden betreft, is afhankelijk van  interpretatie van de arts. Volgens de euthanasiewet mag alleen een arts helpen bij zelfdoding. Een derde (34 procent) vindt dat ook een naaste hulp bij zelfdoding mag bieden. Bovendien vindt bijna driekwart (72 procent) dat door een naaste verleende hulp bij zelfdoding niet in alle gevallen strafbaar hoeft te zijn.

Pil van Drion

Een meerderheid van de Nederlanders (56procent) vindt dat er een zogenaamde ‘pil van Drion’ moet komen. Als belangrijk argument noemen zij dat het middel een waardige manier biedt om uit het leven te stappen. Gewelddadige vormen van zelfmoord zijn niet alleen inhumaan, zo stellen zij, maar vaak ook traumatisch voor nabestaanden en omstanders. Het middel zou volgens de voorstanders niet alleen aan ouderen maar aan alle volwassenen verstrekt moeten worden (79 procent), mits vrijwillig, weloverwogen en wilsbekwaam. Bovendien vinden zij (70 procent) dat het middel pas verstrekt mag worden op het moment dat iemand daadwerkelijk een einde aan zijn of haar leven wil maken.

Rust

Toch vindt een kwart (27 procent) dat het middel ook al eerder verstrekt mag worden. Zij zeggen: de wetenschap dat er zo’n pil in je nachtkastje ligt, geeft rust. Een 55-jarige deelneemster aan het onderzoek verwoordt het als volgt: ‘Als ik zo’n pil in huis had zou het idee dat ik zelf kan bepalen wanneer ik sterf zo’n rust geven, dat het leven er juist dragelijker door wordt. Het geeft mensen controle over hun dood en daarmee over hun leven.’

1 REACTIE

  1. Ik (74) hoop dat ik de Drionpil vrij kan kopen als het zover is.
    Mijn lieve knappe vrouw (68) was door een herseninfarct zeer zwaar gehandicapt. Mede door het getto verpleegtehuis heeft ze er zelf een eind aan gemaakt (elf dagen niet eten en drinken); een verschrikking voor mijn 2 dochters en mij MAAR VOORAL VOOR HAAR. Wat was een Drionpil voor haar een uitkomst geweest.
    Het meest tragische is nog dat al diegenen die moeten beslissen of de Drionpil er komt of niet, voor zichzelf en hun naaste verwanten een makkelijke en menselijke euthanasieweg REGELEN, als het zover is.
    Die wetenschap en overtuiging maken het voor mij alleen maar zwaarder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.