Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CMDz voortaan Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Erasmus CMDz, de managementopleiding voor zorgbestuurders van de Erasmus Universiteit, wijzigt haar naam in Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Dat is vrijdag bekendgemaakt op een congres ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan.
CMDz voortaan Erasmus Centrum voor Zorgbestuur
Foto: ANP

Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg en oprichter van het centrum, is als dank voor haar verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Herkenbaarheid

‘We veranderen de naam om de herkenbaarheid te verbeteren. Veel mensen kennen ons van de Topclass en de Masterclass maar we zijn ook een kenniscentrum met eigen onderzoek’, aldus Wilma van der Scheer die samen met Pauline Meurs de directie voert.

NVZD

Circa 1500 managers, bestuurders en zorgprofessionals hebben de afgelopen jaren een of meer programma’s gevolgd in het opleidingscentrum in Rotterdam. Het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur werkt onder meer samen met de Britse NHS voor leiderschapsprogramma’s en met zusterorganisaties in de European Health Management Association. Verder is het opleidingscentrum nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van een accreditatietraject voor de NVZD, vereniging van bestuurders in de zorg.

Opgaven

Tijdens het congres hield Pauline Meurs de zaal voor dat het besturen van een zorginstelling een stevige sociale dimensie heeft en ook om een intrinsieke motivatie vraagt: ‘Wat wij doen is werken aan maatschappelijke waardecreatie. Het besturen en managen van zorginstellingen is niet zozeer een klus maar een ambacht waar de maatschappelijke opgaven en letterlijk de kennis van de materie bij elkaar komen’, aldus Meurs.

Noodzaak

Paul ’t Hart, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht stond stil bij het vakmanschap van de bestuurder in een veranderend zorglandschap. Klassieke bestuursstijlen volstaan niet meer. Mondiger burgers en de grote beschikbaarheid van informatie dwingen tot een ontkokerde aanpak van maatschappelijke opgaven. ‘Er is een grotere noodzaak tot samenwerking en het ontdekken van wederzijdse afhankelijkheden’, aldus ’t Hart. Kritische succesfactoren voor de bestuurder nieuwe stijl zijn volgens hem onder meer ‘een lerende in plaats van een gezaghebbende bestuursstijl, politieke rugdekking en geld voor gezamenlijk ontwikkelde praktijken en programma’s en relaties op lokaal/operationeel niveau.’

Werner Brouwer

Werner Brouwer, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Erasmus Universiteit, benadrukte dat de stijging van de zorguitgaven betekent dat het belang van gezondheid, welzijn en medische mogelijkheden is toegenomen. ‘De opbrengsten stijgen mee’, aldus Brouwer. Hij constateert een hernieuwde aandacht voor doel en opbrengsten van zorg. ‘Er is een beweging van kostenreductie naar value for money.’ Hij vindt dat bestuurders meer hun stem moeten laten horen en dat ze moeten sturen op aantoonbare meerwaarde.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.