Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omaha System wint snel aan populariteit

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
25 zorgorganisaties gaan aan de slag met Omaha, een Amerikaanse methode om de geleverde zorg te documenten en de uitkomsten van zorg te meten. Ze willen Omaha vertalen naar een landelijke professionele standaard voor de wijkverpleging in Nederland. Dat meldt Vilans, Kenniscentrum voor langdurende zorg, op haar website.
Ecare won de Spider Award in 2013 met Cliëntkompas
Ecare won de Spider Award in 2013 met Cliëntkompas

De 25 zorgorganisaties maakten hun plannen bekend op een invitational conference op woensdag 1 oktober van Vilans.

Omaha System

Het Omaha System is een Amerikaanse methode om problemen van cliënten te ordenen, de geleverde zorg te documenteren en de resultaten te meten. Softwareleverancier Ecare heeft het papieren classificatiesysteem vertaald naar een elektronisch cliëntendossier. Met dit Cliëntkompas won Ecare in 2013 de Spider Award voor het meest vernieuwende en doelmatige ict-project in de zorg.

Buurtzorg Nederland en Omaha

Buurtzorg Nederland werkt al jaren met het Omaha System. In een achtergrondartikel in Zorgvisie Magazine, verschenen in december 2013, vertelt Ecare-adviseur Nicole Koster hoe ze in  overleg met Buurtzorg-medewerkers een eigen variant heeft gemaakt voor Buurtzorg Nederland. Koster: ‘Als ik had bedacht wat het systeem moest kunnen, en mijn collega had dat geprogrammeerd, vroegen we het team of het voor hen goed werkte. Als zij iets in de praktijk niet handig vonden, pasten wij het aan.’ Koster doet aan de Universiteit Twente promotieonderzoek naar de implementatie van zorgstandaarden in de care en de rol van informatica. ‘De beste manier om een standaard geaccepteerd te krijgen in de praktijk, is hem op een eenvoudig bruikbare manier te automatiseren. Medewerkers van elk niveau kunnen daarmee leren 
werken.’

Omaha geeft structuur

Dankzij het Omaha system bevatten cliëntendossiers gestructureerde gegevens, in plaats van de traditionele ‘verhalende rapportage’, zoals Koster van Ecare het noemt. Dat levert de organisatie een schat aan informatie op, onder meer over best practices. Daarnaast krijgt de financier meer inzicht in het werk van de thuiszorg. Zo betrekt Buurtzorg zorgkantoren bij een project waarin ze de zorg voor mensen met dementie evalueert. Onderdeel van het project zijn gesprekken tussen zorgkantoor en deelnemende teams uit Rotterdam. ‘Op die manier kunnen we de landelijke standaarden implementeren en voor Buurtzorg verder ontwikkelen: dit vinden wij goede zorg bij dementie’, zei Koster in 2013 in Zorgvisie Magazine.

Verder met Omaha

De afgelopen weken hebben de 25 zorgorganisaties de mogelijkheden van het Omaha System verkend en vergeleken met andere systemen. Ze hebben een gezamenlijke visie beschreven over het nut en de noodzaak van een gezamenlijke classificatie, de mogelijkheden van het beheer in de toekomst en een ontwerp van een invoeringstraject voor individuele zorgorganisaties, aldus Vilans. De aansluiting met de indicatiestelling en de certificering van ICT-leveranciers en opleiders is onderdeel van de invoering. Deze visie en de vergelijking van classificaties is op 1 oktober 2014 besproken met de betrokken bestuurders. Het visiedocument is door geïnteresseerde zorgorganisaties op te vragen bij Vilans.

Landelijk draagvlak voor Omaha

De kerngroep van koplopers bestaat volgens Vilans uit onder andere bestuurders van Amstelring, Zorgaccent, Hilverzorg, Vivium Zorggroep, Buurtzorg Nederland en Vilans. Ook de brancheorganisaties voor zorgverzekeraars ZN en ouderenzorgorganisaties ActiZ ondersteunen het initiatief. ZN vindt standaardisatie belangrijk om de positie van de wijkverpleegkundige te versterken naast de huisarts. Ook ActiZ wil toewerken naar een landelijke professionele standaard wijkverpleging met Omaha als vertrekpunt. Niet alleen voor de wijkverpleging, maar ook voor de intramurale verpleegkundige zorg in verzorgings- en verpleeghuizen. ActiZ vindt het daarom belangrijk af te stemmen met V&VN.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.