Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maagchirurg Nick R. voor de rechter

Mark van Dorresteijn
Voormalig maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis in Emmen moet morgen voor de rechtbank in Assen verschijnen, vier jaar nadat justitie een strafrechtelijk onderzoek tegen hem was begonnen. Hij wordt beschuldigd van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.
Maagchirurg Nick R. voor de rechter
Foto: ANP Vincent Jannink

De chirurg voerde tussen 2006 en 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Emmer ziekenhuis. R. werd in 2009 ontslagen, nadat uit een intern onderzoek was gebleken dat hij bij veel operaties fouten had gemaakt en onzorgvuldig had gehandeld.

Aangiftes

Er zijn 17 aangiftes tegen de chirurg gedaan; in zes gevallen door nabestaanden van patiënten die na een maagverkleiningsoperatie zijn overleden, en door 11 mensen die zeiden dat ze ernstig letsel hebben overgehouden. Maar na een lang en ‘uiterst complex’ onderzoek, waarbij politie en justitie veel hulp en expertise van buitenaf inriepen, komt het slechts in één zaak tot vervolging: na een operatie in 2009 had R. een wondgaasje in de buikholte van een vrouw achtergelaten, die vervolgens doodziek werd.

Complex en niet zonder risico

Volgens justitie is uiteindelijk niet vast komen te staan dat de chirurg bij de andere aangiftes verwijtbaar heeft gehandeld. In een aantal andere zaken is geen of onvoldoende verband aangetoond tussen de operatie en het overlijden van patiënten of letsel. Maagverkleiningsoperaties zijn nu eenmaal complex en niet zonder risico, aldus justitie, die eraan toevoegde dat de uitkomst ‘buitengewoon onbevredigend en verschrikkelijk zuur is voor de slachtoffers’.

Scheper Ziekenhuis vrijuit

Het Scheper Ziekenhuis wordt niet vervolgd. Er valt het ziekenhuis genoeg te verwijten, stelde justitie vorig jaar, maar het is strafrechtelijk niet verantwoordelijk. Het ziekenhuis heeft de afgelopen jaren in een aantal gevallen aansprakelijkheid erkend en geld uitgekeerd aan slachtoffers en nabestaanden. In 2011 besloot het Scheper Ziekenhuis helemaal te stoppen met het uitvoeren van maagverkleiningsoperaties.

BIG-register

Chirurg Nick R. werd na zijn ontslag in 2009 geschrapt uit het BIG-register, waardoor hij niet meer als arts in Nederland werkzaam mocht zijn. Kort daarna bleek hij te werken in een Duits ziekenhuis. Toen dat op de hoogte werd gebracht van het verleden van R., werd hij direct ontslagen.

Europese zwarte lijst

De zaak Nick R. en die van de omstreden neuroloog Ernst Jansen, die na zijn vertrek bij het Medisch Spectrum Twente ook in Duitsland aan de slag ging, waren voor minister Edith Schippers van VWS aanleiding om te pleiten voor een Europese zwarte lijst van artsen met een beroepsverbod. Het is de bedoeling dat vanaf 2015 EU-lidstaten elkaar op de hoogte brengen als een arts een nationale maatregel opgelegd heeft gekregen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.