Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘NZa verbloemde financiële situatie ziekenhuizen’

De financiële situatie van de ziekenhuizen is veel slechter dan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) minister Schippers en de Tweede Kamer heeft verteld. Dat meldt de NOS vandaag op basis van de stukken uit het dossier van NZa klokkenluider Arthur Gotlieb, dat in handen is van NRC en NOS.
‘NZa verbloemde financiële situatie ziekenhuizen’

In 2012 leden vier op de tien Nederlandse ziekenhuizen verlies. De raad van bestuur van de NZa heeft die belangrijke informatie verwijderd uit het jaarlijkse rapport over de staat van de ziekenhuizen, aldus de NOS. In de conceptversies van het rapport over de ziekenhuizen, de Marktscan Medisch Specialistische Zorg, staat dat het financieel slecht gaat met 35 van de 90 Nederlandse ziekenhuizen. Dat wordt verhuld door een tijdelijke regeling waarmee een deel van de verliezen die de ziekenhuizen in 2012 en 2013 leden achteraf verrekend wordt.

Negatief resultaat

Maar, staat in het conceptrapport, ‘op het moment dat in 2012 geen sprake was geweest van een transitiemodel, zou 39 procent in plaats van 10 procent van de ziekenhuizen een negatief bedrijfsresultaat hebben gehad’. Dat transitiemodel is de tijdelijke compensatieregeling. Deze passage ontbreekt in het rapport dat in december 2013 aan de minister en de Kamer is gestuurd. Ook de bijbehorende tabellen ontbreken. Daaruit blijkt dat vijf universitaire ziekenhuizen en dertig van de ruim tachtig algemene en topklinische ziekenhuizen in 2012 eigenlijk verlies leden.

Compensatieregeling

Het argument van Langejan om het rapport aan te passen was, schrijft Gotlieb in zijn dossier, dat nog niet precies bekend was hoe hoog de bedragen zijn die ziekenhuizen in het kader van de compensatieregeling ontvangen of moeten betalen over 2012. Die vaststelling van Langejan klopt, maar laat onverlet dat zonder compensatie vier op de tien ziekenhuizen verlieslijdend zouden zijn geweest in 2012. Dat is iets wat de Kamer vast wel had willen weten. En minister Schippers ook. De NZa wil niet reageren op het stuk van de NOS.

2 REACTIES

  1. Vlgs mij wil iedereen uit de bestuurlijke lagen dit graag onder de pet houden. Niks zo fijn als ziekenhuizen en dokters helemaal uitknijpen. Ik vraag me af bij welke hoeveelheid kapitaal- en kennisvernietiging ze het genoeg vinden. De gemiddelde leeftijd neemt voorlopig alleen nog maar toe.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.