Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS schept duidelijkheid omtrent gegevensoverdracht Wmo

Bij de transitie van zorg in 2015 gaan de gegevens van omstreeks 800.000 zorgbehoevenden van het Rijk over naar gemeenten en verzekeraars. In eerste instantie zou VWS deze gegevensoverdracht met een persoonlijke brief aan cliënten regelen. Dat plan is inmiddels van de baan. Met een nieuwe vraag- en antwoordrubriek brengt het ministerie duidelijkheid over hoe de gegevensoverdracht nu wél zal verlopen.
VWS schept duidelijkheid omtrent gegevensoverdracht Wmo

Hoe krijgen gemeenten gegevens?

Gemeenten krijgen gegevens nu automatisch van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en van zorgkantoren. De gemeenten hebben op 23 juli de gegevens ontvangen en kunnen vanaf die datum contact opnemen met zorgbehoevenden.

Met wie delen gemeenten deze gegevens?

In de wet staat dat gemeenten gegevens alleen aan anderen mogen verstrekken wanneer de cliënt toestemming heeft gegeven. De gemeente kan burgers om die toestemming vragen. Hiervoor moet de uitwisseling van gegevens noodzakelijk zijn voor de uitvoering van hun wettelijke taak. Een voorbeeld is de beschikking waarin staat welke ondersteuning een burger krijgt uit de Wmo 2015. Deze beschikking kan de gemeente overdragen aan de aanbieder die de ondersteuning gaat bieden.

Krijgen gemeenten inzage in medische dossiers?

De gemeente krijgt geen medische dossiers. Als die gegevens nodig zijn voor een goede beoordeling van  ondersteuningsbehoefte, dan zal de gemeente de cliënt vragen die gegevens aan te leveren. Of toestemming vragen om die gegevens op te vragen bij bijvoorbeeld het CIZ.

Geeft de gemeente gegevens aan vrijwilligers?

Nee de gemeenten geeft geen gegevens door aan vrijwilligers. De gemeente mag alleen aan zorgaanbieders en het CAK uw gegevens verstrekken wanneer de klant toestemming daarvoor heeft gegeven. Als het gaat om een persoonsgebonden budget (pgb), mag de gemeente uw gegevens na toestemming doorgeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.