Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit Opvoedpoli ‘matig’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Twee Inspecties vinden het toezicht op veiligheid van kinderen niet systematisch. Voor de Opvoedpoli komt dossiervorming niet altijd op de eerste plaats.
Kwaliteit Opvoedpoli 'matig'
Foto: Stockxchng

Dat blijkt uit toezicht door de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Veiligheid

Professionals houden nog niet systematisch zicht op de veiligheid van kinderen, de kwaliteit van zorg houdt hier en daar te wensen over en van samenhangende hulp is zelden sprake. Over het geheel genomen, zijn de controle en aansturing van professionals onvoldoende. Hiernaast noemt het rapport ook sterke punten. De inspecties concluderen dat er veel in gang is gezet, maar dat verdere implementatie en borging noodzakelijk is.

‘Maatwerk’

De Opvoedpoli vindt de verbeterpunten herkenbaar: ‘De professionals van de Opvoedpoli leggen hun prioriteit bij het werken in en met kinderen en gezinnen, en daarbij komt de dossiervorming soms niet op de eerste plaats. Dit moet echt beter, en daar werken we hard aan.’ Maar de organisatie wijt ten dele aan het feit dat ze maatwerk wil leveren en dat haar visie niet altijd op bestaande regels en procedures past. ‘Waar mogelijk willen wij daarbij de regie graag bij de gezinnen zelf leggen. Elk mens is uniek, elke oplossing dus ook. Maatwerk is voor ons dus de standaard. De tevredenheid van onze cliënten ligt hoog, de resultaten zijn goed en door de  integrale aanpak liggen de kosten voor de zorg 35 procent lager dan bij de meer traditionele aanpak.’

Jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg heeft in januari samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek gedaan naar de kwaliteit van hulpverlening aan kinderen en hun ouders door de Opvoedpoli. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Stadsgewest Haaglanden en Stadsregio Amsterdam. Deze kopen een beperkt aantal ambulante trajecten in bij de Opvoedpoli. Dit zijn trajecten jeugdggz-hulp voor het kind en jeugd-/opvoedhulp voor het gezin.

Opvoedpoli

De Opvoedpoli heeft sinds 2008 een erkenning op grond van de Wet Toelating Zorginstellingen. Zorg is gefinancierd uit de Zorgverzekeringswet en af en toe uit een pgb.  Sinds 2013 biedt de organisatie in Den Haag en Amsterdam ook jeugdzorgtrajecten aan. Er werken ongeveer 450 medewerkers. Gezinscoaches werken in en met het gezin en zijn verantwoordelijk voor het hele werkproces. Een werkbegeleider stuurt de gezinscoaches aan. In het jeugdggz-traject werkt de gezinscoach onder verantwoordelijkheid van de hoofdbehandelaar. Het onderzoek door de Inspecties heeft zich op deze situaties gericht.

NZA

In december 2013 raakte de Opvoedpoli in conflict met zorgverzekeraar DSW wegens het weigeren om financiële gegevens te verstrekken. DSW vermoedde dat de Opvoedpoli onverzekerde zorg declareerde en wilde de nota’s niet betalen. De Opvoedpoli vond dit inbreuk op de privacy van cliënten. De NZa legde een last onder dwangsom op waarna de Opvoedpoli alsnog de gevraagde gegevens heeft verstrekt. De nota’s zijn tot op heden nog niet betaald. Volgens DSW gaat het om een bedrag van drie ton, volgens de Opvoedpoli om zeven ton. De discussie hierover loopt nog.

Amsterdam en Den Haag

Stadsregio Amsterdam en Stadsgewest Haaglanden willen alleen gebruik blijven maken van het jeugdzorgaanbod van de Opvoedpoli als de tekortkomingen worden opgeheven. De inspecties hebben het conceptrapport inmiddels met het bestuur van de Opvoedpoli besproken. Laatstgenoemde heeft een verbeterplan opgesteld dat door beide Inspecties ‘ambitieus, volledig en realistisch’ wordt genoemd. In oktober zal ter controle een audit plaatsvinden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.